• Посилання скопійовано

Продаж путівок підприємством до власної бази відпочинку

Підприємство входить до спілки с/г підприємств та щороку платить кошти за утримання бази відпочинку на морі (є будиночок). Спілка надає підприємству безоплатно путівки на відпочинок. Підприємство путівки продає працівникам та іншим фізособам. Чи потрібна ліцензія на продаж путівок? Чи оподатковується їх продаж ПДВ? Чи можна кошти в оплату путівок оприходувати в касу з оформленням ПКО та не використовувати РРО?

Спілка підприємств, на балансі якої є база відпочинку, має розглядати її як структурний підрозділ. Для відповіді, чи потрібно застосовувати РРО при продажу путівок в літній період на проживання в будиночку працівникам та іншим фізособам, потрібно звернутися до Закону про РРО.

Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО, відповідно до якої РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, наприклад, якщо розрахунки здійснюються шляхом внесення готівки до каси банку. У випадку якщо розрахунки готівкою за послуги здійснюються за місцем їх застосування, РРО є обов’язковим. Тобто якщо підприємство продаватиме путівки своїм працівникам та інщим фізособам за готівку через касу підприємства, то потрібно застосовувати РРО попередньо зареєструвавши його в установленому порядку.  

Для надання путівок на лікування та відпочинок працівникам ліцензія не потрібна. Проте продаж підприємством путівок стороннім фізособам без ліцензії є ризикованим заходом.

Придбану путівку підприємство має право надати працівнику на будь-яких умовах (за повну вартість, із частковою оплатою за рахунок коштів підприємства або профспілкового комітету чи безкоштовно).

Продаж путівок працівникам – це звичайна операція постачання на території України, яка є об’єктом оподаткування ПДВ за ставкою 20% (пп. "а" пп. 185.1 ПКУ). Базу оподаткування в цьому випадку визначають за загальними правилами, встановленими пп. 188.1 ПКУ, а саме: виходячи з договірної вартості, але не нижче мінбази, яка дорівнює ціні придбання.

Тож, подальший продаж безоплатно отриманих путівок супроводжується нарахуванням податкових зобов’язань з ПДВ у загальному порядку.

Якщо путівка на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України призначена для категорії осіб, визначена пп. 197.1.6 ПКУ, то така операція звільняється від оподаткування ПДВ. Наприклад, до такої категорії можуть відноситися діти працівників. Таке звільнення відбувається незалежно від того, яким чином здійснено придбання путівки на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України для дітей (фізичних осіб віком до 18 років), за кошти, з частковою оплатою чи безкоштовно. Про це також зазначають і податківці в ЗІР в підкатегорії 101.07. Незважаючи на це, роботодавець має скласти ПН як на звільнену від оподаткування операцію.
Розділ III ПКУ не передбачає різниць, як з безоплатно отриманих товарів, так і за подальшою їх реалізацією. Тому платникам-високодохідникам (з річним доходом понад 40 млн грн) та малодохідникам (добровольцям) слід орієнтуватися тільки на бухгалтерський фінансовий результат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.2024445
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202444
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202465
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024114
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024600