• Посилання скопійовано

ФОП отримав оплату за товар на розрахунковий рахунок через Приват24: чи потрібен РРО?

ФОП реалізує техніку через інтернет, доставку здійснює Нова пошта. ФОП отримує на свій розрахунковий рахунок кошти за товар , які покупці переказують через Приват24 .Чи виникає при цьому розрахункова операція? Чи потрібно ФОПу застосовувати РРО?

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО, розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Отже, до розрахункових належать готівкові операції:

  • приймання готівки від покупця за товар чи послугу;
  • видача готівки покупцю за повернутий товар, ненадану послугу;

 та безготівкові розрахункові операції:

  • приймання від покупців платіжних карток (еквайринг), платіжних чеків, жетонів;
  • оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця (інтернет-еквайринг), а також  безготівкове повернення коштів покупцю «на картку» – а саме «повернення коштів у банк покупця», який, своєю чергою, поверне ці кошти на рахунок, до якого було емітовано цю картку.

Отже, вищезазначені  розрахункові операції мають здійснюватися через РРО.

Що стосується розрахунків через Приват24, Монобанк, Ощад-24/7 тощо.

Приват24 - це  програма/застосунок, яка призначена для дистанційного керування банківськими рахунками ПриватБанку та інших українських банків в режимі реального часу. Фактично він має функції класичного клієнт-банку, який покупець використовує для своїх цілей незалежно від продавців товарів/послуг, які він придбаває. Тому, якщо покупці платять кошти продавцю через Приват24 або через будь-який інший клієнт-банк, то з точки зору продавця це не розрахункова операція і вона не потребує реєстрації через РРО.

На відміну від Приват24, Liqpay - це застосунок, який встановлюється на сайт продавця товарів\послуг після укладання останнім договору інтернет-еквайрингу з банком. Операції, які здійснюються за допомогою Liqpay  є розрахунковими та потребують реєстрації через РРО.

На жаль, податківці в численних консультаціях (див. зокрема,  тут та тут) ототожнюють ці операції (розрахунки через Приват24 та за допомогою Liqpay), та вимагають проведення обох видів операцій із застосуванням РРО.

Головна теза: еквайрингові операції є розрахунковими операціями, і тому вони потребують реєстрації через РРО. Безготівкові платежі з рахунку платника на рахунок отримувача (зокрема, оплата за товари/послуги через клієнт-банк Приват24) не є розрахунковими операціями і тому не реєструються через РРО.

Втім, зважаючи на досить фіскальну позицію податківців щодо цього питання, є висока ймовірність доведення своєї позиції в судовому порядку.

Також див. наші аналітичні матеріали щодо застосування РРО тут та тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»