• Посилання скопійовано

Чи потрібно кредитним спілкам проводити заокруглення?

Чи розповсюджується на фінансові установи, зокрема, кредитні спілки вимоги Постанови №25 про правила заокруглення при видачі депозитів та відсотків за депозитами під час проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО?

У п. 5 Постанови №25 НБУ постановляє суб'єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням РРО, під час проведення готівкових розрахунків зазначати в чеках, актах про видачу коштів та інших документах, що оформляються під час повернення коштів у разі повернення товару, загальні суми до заокруглення та після заокруглення, використовуючи правила, зазначені в п. 4 Постанови №25.

Податківці, зокрема, у в ІПК від 05.02.2019 р. №393/6/99-99-14-05-01-15/ІПК роз’яснюють, що при наданні послуг, зокрема, фінансових, кредитною спілкою розрахунки мають проводитись із застосуванням РРО на загальних підставах. Адже кредитна спілка – це фінансова установа, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг. Тоді як Закон про РРО як раз й розповсюджується на усіх суб’єктів господарювання, які, зокрема, працюють у сфері послуг.

Оскільки кредитні спілки є суб’єктами господарювання  сфери послуг, які при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами застосовують РРО, то вважаємо, що такі кредитні спілки мають дотримуватися вимоги п. 5 Постанови №25 щодо проведення заокруглень у чеках.

НБУ для банків уточнив, що результати заокруглення є іншими операційними доходами/витратами банку. Про це ми зазначали тут.

А ось будь-яких роз’яснень із цього приводу для фінансових установ від НБУ ще не надходило. У зв’язку із чим радимо також із цим питанням звернутися до нього.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    Сьогодні 14:2911
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202441
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202462
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024111
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024594