• Посилання скопійовано

РРО та еквайринг у ФОП – «єдинника» ІІ групи при перевищенні ліміту річного доходу в 1 млн грн

У 2018 р. ФОП – «єдинник» ІІ групи отримав і задекларував дохід 1,4 млн грн (форма оплати – безготівкова). У 2019 р. ФОП працює за еквайрингом. Чи потрібно було йому встановити РРО з 01.01.2019 р.? Що тепер можливо зробити, щоб уникнути встановлення РРО? Що загрожує підприємцю? Які штрафи?

Відповідно до ст. 2 Закону про РРО розрахункова операція – це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документу щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Відповідно до п. 3 розділу V Положення №705 договір між еквайром і торговцем надає право торговцю приймати до оплати електронні платіжні засоби певної платіжної системи з дотриманням її правил та виконувати інші операції, визначені цим договором.

Еквайринг може застосовуватися з  використанням  POS-терміналу, платіжного віджету на сайті, у вигляді платежів за QR-кодом тощо. Приймання платежів за допомогою еквайрингу вимагає реєстрації цих операцій через РРО. Податківці мають стабільну думку щодо цього (читайте туттут та тут).

Відповідно до п. 1 ст. 17 Закону про РРО у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту непроведення розрахункових операцій через РРО з фіскальним режимом роботи:

  • за порушення, вчинене вперше – штраф 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг).

При цьому податківці вважають першим порушенням першу розрахункову операцію, проведену без реєстрації через РРО. Всі наступні розрахунки будуть штрафуватися в розмірі 100%. Більш докладно про це читайте тут>>

У даному випадку ФОП може обрати один з варіантів:

  • або встановити РРО та продовжувати працювати з еквайрингом;
  • або відмовитися від використання послуги еквайрингу та повернутися до отримання доходу виключно шляхом міжбанківського переказу коштів.

Якщо протягом 2019 року у цього ФОПа не буде перевірки, штрафів можна буде уникнути. Ознайомитися з планом-графіком щодо планових перевірок на 2019 рік можна тут. Але нагадуємо, що можливі також фактичні або позапланові перевірки, які не включаються у плани-графіки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»