• Посилання скопійовано

Телекомунікаційні послуги на території міста та села: чи має бути РРО для "єдинників"?

ФОП на ІІ групі ЄП надає телекомунікаційні послуги (послуги щодо зв'язку Інтернет) як в сільській, так і в міській місцевості. Чи потрібен РРО для готівкових розрахунків цьому підприємцю? Чи можливо використовувати тільки ПКО?

У Законі про РРО міститься дві норми, що звільняють від використання РРО:

  • ст. 9 Закону про РРО, яка повністю звільняє й від використання РРО, а також РК (розрахункові книжки);
  • ст. 10 Закону про РРО, яка звільняє від використання РРО, втім зобов’язує використовувати РК та КОРО.

Відповідно до п. 6 ст. 9 Закону про РРОРРО та РК не застосовуються, зокрема, при продажу товарів (крім технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту) (наданні послуг) фізичними особами - підприємцями, які відносяться відповідно до ПКУ до груп платників єдиного податку, що не застосовують РРО.

Згідно з пп. 296.10 ПКУ РРО не застосовують платники ЄП груп 2 і 3 (фізособи — підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

Тому за умови дотримання зазначеного "мільйонного" критерію, "єдиноподатник" як групи 2 (про якого говориться), так і групи 3 має право проводити розрахунки з використанням платіжного терміналу без застосування РРО. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн -  застосування РРО є обов’язковим.

Тепер щодо звільнення від РРО, яке прописано у ст. 10 Закону про РРО. Відповідно до абз. 2 п. 11 Переліку №1336, про який йдеться у цій статті, мають застосуватися РК та КОРО у разі надання побутових послуг на території села.

Тоді як послуги Інтернету - це послуги телекомунікаційного зв’язку (див. тут), а не побутові послуги. Більше того, немає таких послуг й серед галузевого класифікатора "Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування" (ГК 201-01-2001), затвердженого наказом Мінекономіки та з питань європейської інтеграції України від 19.02.2002 р. №51.

Таким чином, ФОП-"єдинник" 2 групи може надавати послуги Інтернет-звязку як на території міста, так і села без застосування РРО та РК до досягнення ним обсягу доходу в 1 млн грн. Після такого досягнення використання РРО є обов’язковим.

Щодо ведення ПКО підприємцями ми детально писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»