• Посилання скопійовано

Як застосовуються обмеження, встановлені пп. 164.2.16 ПКУ: за один місяць чи за весь рік?

Як застосовуються обмеження, встановлені пп. 164.2.16 ПКУ, до внесків, які перераховані до недержавних Пенсійних фондів: за один місяць чи загалом за рік?

Запитання: Як застосовуються обмеження, встановлені пп. 164.2.16 ПКУ, до внесків, які перераховані до недержавних Пенсійних фондів: за один місяць чи загалом за рік? Тобто за 2018 р. за одного працівника без нарахування ПДФО підприємство не може перерахувати більш ніж 2,5 мінімальних заробітних плат (9307,50 грн). Чи ця сума обмеження діє в розрахунку на місяць?

 

Відповідь:

Про те, що місячний внесок у недержавний Пенсійний фонд, який не перевищує 15% від заробітної плати працівника, нарахованої йому у цьому ж місяці, не оподатковується ПДФО, ми писали тут>>

Відповідно до пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення відповідно до закону, сплачені будь-якою особою - резидентом за платника податку чи на його користь, крім сум, що сплачуються роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку за дотримання таких обмежень:

  • сума внеску не перевищує 15% нарахованої цим роботодавцем суми заробітної плати платнику податку протягом кожного звітного податкового місяця, за який сплачується пенсійний внесок, внесків до фондів банківського управління;
  • сума внеску не більш як 2,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків (у 2018 році – 9307,50 грн).

Розглянемо приклад:

  • Розмір зарплати працівника за травень 2018 р. становить 50000 грн;
  • Сплачено пенсійний внесок за 1 місяць у розмірі 7000 грн;
  • 15% нарахованої роботодавцем суми зарплати – 7500 грн.

Оскільки сума внеску не перевищує 15% нарахованої роботодавцем суми зарплати за цей звітний податковий місяць (7500 грн), за який сплачується пенсійний внесок, ПДФО та ВЗ із суми сплаченого внеску (7000 грн) не утримуються. 

У разі сплати пенсійних внесків авансом наперед, наприклад за 3 місяці (7000 х 3 = 21000), загальний розмір сплаченої суми (21000 грн) необхідно порівняти з розміром обмеження, який дозволено не включати до складу доходу працівника та, відповідно, не оподатковувати ПДФО та ВЗ.

На умовах наведеного прикладу ПДФО та ВЗ не утримуються із суми 7500 грн, тобто суми внеску, що не перевищує 15% нарахованої цим роботодавцем суми зарплати платнику податку протягом цього звітного податкового місяця, за який сплачується пенсійний внесок (21000 грн). Решта суми (13500 грн) включається до загального місячного (річного) доходу та оподатковується ПДФО та ВЗ на загальних підставах.

ДФС у листі від 15.02.2017 р. №3127/6/99-99-13-02-03-15 повідомляє, що сума внесків, сплачених роботодавцем за договорами недержавного пенсійного забезпечення авансом за весь рік, включається до складу загального місячного оподатковуваного доходу платника податку за винятком суми, що не перевищує 15% нарахованої таким роботодавцем суми заробітної плати платнику податку лише того місяця, у якому здійснюється перерахування зазначених внесків, але не більш як 2,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на відповідний рік, у розрахунку за місяць за сукупністю таких внесків.  

Таким чином, обмеження, встановлене пп. «в» пп. 164.2.16 ПКУ, застосовуються до суми внесків до недержавних пенсійних фондів, яка фактично сплачена протягом одного звітного місяця, незалежно від того, за який період сплачуються такі внески (за місяць, квартал чи рік).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»