• Посилання скопійовано

Як уточнити показники декларації ФОПа на ЄП?

У декларації платника ЄП - ФОПа за ІІ квартал в рядку 14 помилково вказана сума з мінусом, хоча мала бути 0 грн. Як уточнити? В рядок 15 і 16 ставити від’ємні показники?

Загальні особливості виправлення помилок

Форма декларації платника ЄП ФОП затверджена Наказом №578.

Способів виправлення два (див. пп. 50.1 ПКУ):

1. в уточнюючій декларації;

2. у звітній декларації.

Причому якщо внаслідок виправлення виникає недоплата, потрібно сплатитиштраф у розмірі 3% (при виправленні через уточнюючий розрахунок) чи 5% (при виправленні у звітній декларації) – від недоплаченої суми податку. Поряд з цим нараховується пеня — якщо помилка уточнюється після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання (пп. 129.1.3 ПКУ).

Хоча якщо самостійно виправляється помилка, яка припадає на період воєнного стану, штрафи і пеня не сплачуються (див. пп. 69.1 підр. 10 розд. ХХ ПКУ).

Про загальні особливості заповнення декларації у разі виправлення помилок ДПС написала, відповідаючи на питання в ЗІР (107.01.07): "Як заповнюється податкова декларація платника ЄП – ФОП у разі виправлення самостійно виявлених помилок з податкового зобов’язання по ЄП?".

ДПС відповідає таким чином:

Декларація платника ЄП – ФОП може подаватися платником ЄП (першої – третьої групи) як:

  • звітна (звітна нова) так і 
  • уточнююча (відповідні відмітки робляться в полі 01 Декларації).

 

Виправлення у звітній декларації

У разі подання звітної (звітної нової) декларації у полі 02 такої декларації зазначається звітний (податковий) період, за який вона подається. Якщо у складі звітної (звітної нової) уточнюються показники минулих звітних періодів, то у полі 03 декларації зазначається звітний (податковий) період, який уточнюється.

При цьому, у складі звітної або звітної нової декларації платник може уточнити показники декларації за один податковий (звітний) період, що минув.

Якщо виправлення помилок за минулі звітні періоди здійснюється у складі звітної (звітної нової) декларації, то ФОП – платник ЄП, в залежності від обраної групи, зазначає правильні значення показників господарської діяльності за звітний (податковий) період, за який подається декларація, у відповідних розділах з ІІ по ІV декларації, та визначає:

  • виправлені податкові зобов’язання по ЄП за звітний (податковий) період у розділі V Декларації (рядки 08 – 14);
  • суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання по ЄП у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок за минулі періоди, суму пені та штрафу (в розмірі 5% від суми збільшення) у розділі VІ декларації (рядки 15 – 20).

 

Виправлення в уточнюючій декларації

У разі подання уточнюючої декларації у полях 02 та 03 такої декларації податковий (звітний) період та податковий (звітний) період, який уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється.

Якщо виправлення проводиться в уточнюючій декларації, то ФОП – платник ЄП, в залежності від обраної групи, зазначає правильні показники господарської діяльності за звітний (податковий) період, що уточнюється у відповідних розділах з ІІ по ІV Декларації, та визначає:

  • податкове зобов’язання за звітний (податковий) період, що уточнюється в розділі V декларації (рядки 08 – 14);
  • суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання по ЄП у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, суму пені та штрафу (в розмірі 3 % від суми збільшення) у розділі VІ декларації (рядки 15 – 20).

 

Виправлення в рядку 14 декларації

В рядку 14 повинна відображатися правильна сума ЄП, яка підлягає нарахуванню та сплаті в бюджет за підсумками відповідного звітного періоду. Таким чином, в цьому рядку не може стояти від’ємна сума. Тож це є помилкою.

Тож виправляючи цю помилку у звітній чи уточнюючій декларації в рядку 14 потрібно зазначити показник, який повинен був там відображатися. Тобто, у цьому рядку слід записати "0".

 

А що робити далі?

Показник рядка 14 декларації, в якій допущена помилка, слід занести в рядок 15. Тобто, тут потрібно вказати помилковий від’ємний показник з декларації за 2 квартал.

А в рядок 16 переноситься правильний показник з рядка 14 поточної декларації. Тобто, тут зазначається 0 грн.

Далі в рядку 17 слід відобразити збільшення суми, яка підлягала перерахуванню до бюджету  (рядок 16 - рядок 15,  якщо рядок 16 > рядка 15).

В даній нами ситуації рядок 15 (0 грн) більше рядка 16 (яке з від’ємним показником). Тому внаслідок такої математичної логіки виходить, що в рядок 17 слід поставити показник, який в декларації за 2 квартал показали з мінусом. Це збільшення суми ЄП, яка має бути перерахована до бюджету.

Таке збільшення матиме сенс, якщо від’ємна сума, відображена в рядку 14 декларації за 2 квартал, була відображена в особовому рахунку платника, який ведеться податковою службою. Тобто, якщо така сума вплинула на особовий рахунок таким чином, що там числиться переплата.

Тож спершу слід перевірити стан розрахунків з бюджетом, наприклад, в меню "Стан розрахунків з бюджетом" в Електронному кабінеті платника податків.

Але якщо на підставі декларації за 2 квартал від’ємна сума не була відображена, заповнювати рядок 15 і 17 так, як наведено вище, неправильно. Адже внаслідок такого "виправлення" у платника виникне додаткова сума ЄП до сплати. Хоча має бути “0” грн.

В такому разі, на наш погляд, в рядках 15, 16 і 17 потрібно буде ставити "0" грн.

Ми навели власні міркування порядку виправлення в даній ситуації. Але думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися до ДПС за консультацією з цього питання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»

  • ФОП надає фінансову допомогу юридичній особі: які наслідки?
    ТОВ отримало безвідсоткову поворотну фінансову допомогу від ФОПа-платника єдиного податку, який є його засновником як фізична особа. Які податкові наслідки даної господарської операції для ФОП?
    Сьогодні 17:187
  • Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?
    ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?
    26.04.202420
  • Зарахування на рахунок ФОПа винагороди гіг-спеціаліста
    На рахунок ФОПа надійшла винагорода гіг-спеціаліста. Чи потрібно оподатковувати і сплачувати ЄП 5% та подати декларацію?
    11.04.202424
  • ФОП - платник ЄП отримує авторську винагороду: як оподаткувати?
    Юрособа, платник податку на прибуток, укладає договір про створення на замовлення творів і відчуження виключних майнових прав інтелектуальної власності з ФОП- платником ЄП з групи за ставкою 5%. Під твором мається на увазі інформаційні відео-інструкції, які роз’яснюють користування диджитальними онлайн-платформами, пов'язаними з освітою. ФОП (автор) отримує авторську винагороду. Чи є юридична особа податковим агентом для ФОП? Як оподатковується така винагорода у ФОП?
    10.04.202423
  • Чи може ФОП обрати спрощену систему оподаткування при повторній реєстрації в одному і тому ж місяці?
    ФОП отримав витяг платника єдиного податку 04.03.2024 р. Підприємець є платником єдиного податку ІІ групи з 01.04.2024 р. Діяльність припинено 05.03.2024 р. Чи зможе ФОП обрати спрощену систему оподаткування, зокрема III групу за ставкою 5%, при повторній реєстрації у березні 2024 р.?
    03.04.202433