• Посилання скопійовано

Дохід, отриманий ФОП за межами України на іноземний рахунок, відкритий на ФО: що з оподаткуванням?

ФОП на ІІІ групі ЄП з травня 2022 р. виїхав за кордон. У вересні 2022 р. отримав кошти на рахунок, відкритий у британському банку від американської компанії. Банківський рахунок відкритий на фізособу (не ФОПа). В декларації ФОПа за 2022 рік ці кошти не подавалися. Чи відображати ці кошти в декларації про майновий стан і доходи? Якщо ні, то як бути з цими коштами?

Відповідно до ст. 2 Закону №2473, фізичні особи-підприємці, зокрема мають право відкривати рахунки у фінансових установах інших країн.  

Тобто чинним законодавством не заборонено фізичним особам відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. 

Порядок застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності регулюється главою 1 розділу XIV ПКУ. Умови перебування ФОП на ЄП ІІІ групи, встановлені пп. 3 пп. 291.4 ПКУ

Водночас кошти за операціями суб'єктів господарювання - резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів у банках України. Граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, здійснених з 05 квітня 2022 року, становлять 90 календарних днів (п. 14-2 Положення НБУ №68). До зазначеної дати – граничний строк був 365 календарних днів (пп. 21 Положення НБУ №5).

Датою отримання доходу ФОП на єдиному податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (пп. 292.6 ПКУ). 

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу (пп. 292.5 ПКУ). Пунктом 296.3 ПКУ встановлено, що платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду. 

Отже, ФОП – платники ЄП ІІІ групи, можуть здійснювати зовнішньоекономічну діяльність за умови дотримання вимог розділу XIV ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування та норм НБУ. Оподаткування доходів від підприємницької діяльності здійснюється за обраною ставкою єдиного податку.

Враховуючи наведене, якщо кошти, отримані від нерезидента на рахунок, відкритий в іноземному банку, не зараховані на рахунок для здійснення підприємницької діяльності у банку в Україні, то такі кошти не включаються до доходу ФОП, але оподатковуються за правилами, встановленими для платників податків – фізичних осіб.

Тобто до такого доходу, як іноземного доходу (пп. 170.11 ПКУ), буде застосовано 18% ПДФО та 1,5% ВЗ та відповідно він підлягатиме відображенню в декларації про майновий стан і доходи у рядку 10.10 розділу ІІ. Для оподаткування коштів та відображення їх в декларації, вони підлягають перерахуванню у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу.

Оскільки цей дохід не є доходом ФОП і вважається доходом, що отриманий фізособою поза межами підприємницької діяльності, то він жодним чином не впливає на можливість перебування ФОП на єдиному податку.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»