• Посилання скопійовано

Чи завжди доходи за субрахунком 719 оподатковуються ЄП групи ІІІ?

Чи завжди доходи за субрахунком 719 (розформування резервів, списання кредиторської заборгованості тощо) оподатковуються єдиним податком групи ІІІ (ставка 5%, без ПДВ)?

Доходи, які включаються до складу оподатковуваного доходу юрособи, наведені в пп. 2 пп. 292.1 ПКУ і пп. 292.3 ПКУ.

Це будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

1. в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);

2. в матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

А в пп. 292.3 ПКУ наведено такі доходи:

  • безоплатно отримані протягом звітного періоду товари(роботи, послуги);
  • сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності (для платника ЄП, який є платником ПДВ);
  • вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Окрім того, особливості визначення доходів для різних ситуацій визначені в підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

Доходи, які не включаються до складу оподатковуваного доходу, наведені в пп. 292.11 ПКУ:

1) суми податку на додану вартість;

2) суми коштів, отриманих за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами платника єдиного податку;

3) суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;

4) суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;

5) суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

6) суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи - підприємця;

7) суми податку на додану вартість, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених цим Кодексом;

8) суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника;

9) суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених цим Кодексом, та суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів;

10) дивіденди, отримані платником єдиного податку - юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному цим Кодексом;

11) безоплатно надані (передані) особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, на користь суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, за умови якщо:

1) такі товари на день укладення договору про їх закупівлю були включені до Переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та

2) такі товари були придбані особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я або за кошти грантів (субгрантів) для виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні відповідно до закону.

  • У разі нецільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою пп. 293.5 ПКУ;

12) суми коштів та вартість майна, отриманих платником податку - юридичною особою у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання.

  • У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку - юридична особа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою пп. 293.5 ПКУ;

13) пасивні доходи у вигляді процентів, нарахованих на залишок коштів на рахунку платника єдиного податку третьої групи - електронного резидента (е-резидента) в банку, отримані таким платником податку.

Як визначати, чи оподатковуються певні види доходів.

Спершу дивимося, чи підпадає конкретний вид доходу під список оподатковуваних доходів, потім дивимося, чи, бува, такі доході не є такими, що не оподатковуються. Якщо конкретний вид доходу підпадає під оподаткування і не є таким, що не оподатковується, то такий дохід буде оподатковуваним.

Наприклад, якщо це дохід, отриманий в грошовій формі і якого немає серед списку неоподатковуваних, такий дохід включається до складу оподатковуваного доходу.

Якщо це дохід, якого немає серед оподатковуваних, то він не оподатковується.

Якщо це дохід, який є серед переліку оподатковуваних, але він є у списку неоподатковуваних доходів, то такий дохід не оподатковується. Таким чином, не всі доходи, відображені на субрахунку 719, обов’язково можуть бути оподатковуваними.

Але податкова служба щодо окремих видів доходів робить інші висновки, ніж випливають з норм ПКУ, які ми навели вище.

Наприклад, тут ми наводили консультацію податкової служби, яка писала, що списана кредиторська заборгованість включається до складу доходу, навіть якщо підприємство не є платником ПДВ. Причому обґрунтовувала свою думку таким чином.

Відповідно до пп. 292.13 ПКУ, дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ

Відповідно до абз. 5 пп. 296.1 ПКУ, юридичні особи – платники ЄП третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пп. 44.2, 44.3 ПКУ. Юридичні особи - платники ЄП третьої групи відповідно до абзацу третього пп. 44.2 ПКУ ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою Мінфіном.

Тобто, за такою логікою, все, що відображено в доходах у бухгалтерському обліку, є в тому числі оподатковуваним доходом для цілей оподаткування ЄП.

Якщо користуватися такою логікою, то доходом буде все, що відображено на субрахунку 719.

На наш погляд, це не так, податкова служба викривила норми ПКУ на свою фіскальну користь. Доходи визначаються виключно на підставі наведених нами вище норм ПКУ - пп. 2 пп. 292.1 ПКУ і пп. 292.3 ПКУ. Іншого порядку визначення доходів в ПКУ не встановлено. А доходи, які не включаються до складу оподатковуваного доходу, наведені в пп. 292.11 ПКУ. І от саме для таких доходів порядок їх визначення на підставі даних бухобліку регулюється тими нормами, які наводила податкова служба. 

Тобто, спершу слід окреслити коло оподатковуваних доходів, а вже потім ці доходи встановити за даними обліку. А не так, як це зробила податкова служба, приписавши до складу оподатковуваних всі доходи, які відображені в обліку.

Також пропонуємо до уваги статтю, у якій ми аналізували думку податківців щодо таких доходів: Чи оподатковуються курсові різниці єдиним податком за ставкою 2%? (ця стаття актуальна для всіх платників ЄП).

Але слід бути готовим до такої позиції податкової служби. І або погоджуватися з нею, включаючи до доходу всі доходи, відображені в бухобліку, або включати тільки ті доходи, про які ми сказали раніше, і бути готовими доводити власну правоту, якщо виникатимуть конфлікти.

Знову-таки, для уникнення непорозумінь можна отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»