• Посилання скопійовано

Чи може ФОП передати імпортовані товари безоплатно?

ФОП на ІІІ групі ЄП імпортував товари медичного призначення з метою продажу в Україні, сплатив ПДВ на митниці. Чи може ФОП частину цих товарів безоплатно передати громадській організації, яка займається протезуванням наших воїнів?

Як думаємо ми

В ПКУ, в інших нормативних документах немає норм, які регламентують це питання. На наш погляд, таке безоплатне надання не суперечить нормативним документам. А тому ФОП має право надати товари безоплатно громадській організації.

На оподаткування ФОПа операція безоплатної передачі не вплине. Тож така операція не відображається в декларації з ЄП.

Щоправда, якщо ФОП є платником ПДВ (ставка ЄП 3%), то при безоплатній передачі слід буде скласти дві ПН: одну на отримувача (громадську організацію), з обсягом постачання 0 грн, другу - внутрішню ПН -, на різницю між ціною придбання і ціною постачання. Тобто, фактично друга ПН буде складена на ціну придбання.

 

Думка податкової служби інша

Але маємо іншу думку, яку наводить ДПС у відповіді на питання в ЗІР (107.01.02): «Чи вважається порушенням умов застосування спрощеної системи оподаткування, якщо ФОП надається благодійна допомога шляхом відвантаження товару надання послуг, виконання робіт, що відповідають його виду діяльності?».

ДПС відповідає, що учасниками цивільних відносин під час здійснення благодійної діяльності є дієздатні фізичні особи. Благодійна діяльність не може здійснюватись в межах підприємницької діяльності ФОПа.

Висновок податкової служби досить спірний. Але якщо ФОП не бажає зайвих суперечок з податковою службою, він може передати зазначені товари як фізична особа, а не як ФОП.

 

Передача товарів від імені фізособи

Якщо фізособа вирішила передати товари громадській організації від себе особисто, а не від імені ФОПа, то вона так і робить – передає від себе особисто. Тобто, документи на передачу громадській організації складаються від імені фізособи, а не ФОПа. По суті таку операцію можна розглядати як вилучення товару з господарського обороту ФОПа для власного використання і подальша передача вже фізособою громадській організації.

Якщо ФОП є платником ПДВ (ставка ЄП 3%), то подібне використання товарів слід розглядати як використання в операціях, що не є господарською діяльністю. А тому на дату вилучення з господарського обороту слід нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Вилучення товару з господарського обороту ФОП може оформити своїм розпорядженням, складеним у довільній формі. 

Якщо ж ФОП не є платником ПДВ, то додатково оформляти такі розпорядження не потрібно. Тому що згідно з ч. 1 ст. 325 ЦКУ суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні та юридичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ч. 2 ст. 325 ЦКУ).

А згідно з ч. 1 ст. 320 ЦКУ власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Тобто, ФОП не є окремим суб’єктом права власності. Все майно, включаючи товари, які ФОП використовує у власній підприємницькій діяльності, є власністю фізособи. 

Це означає, що ФОП не може передавати майно самому собі як фізособі, тому що воно і так належить йому як фізособі.

Тож повторимо ще раз: якщо фізособа вирішила вилучити з підприємницького обороту ФОП якесь майно, вона не повинна це якимось чином оформляти. Фізособа просто бере товар і передає його від власного імені громадській організації.

Хоча подеколи необхідно оформити вилучення з господарського обороту, для дотримання правил податкового обліку. Наприклад, якщо ФОП є платником ПДВ і придбавав товар з ПДВ, або імпортував і сплачував ПДВ при митному оформленні, він має зафіксувати факт вилучення товару з господарського обороту. Про це ми сказали вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»