• Посилання скопійовано

Подання декларація про доходи ФОПом - "єдинником" за придбану земельну ділянку

Чи потрібно подавати декларацію про доходи фізособі для того, щоб задекларувати купівлю земельної ділянки, за умови, що доходи для купівлі цієї земельної ділянки фізособа отримала від провадження підприємницької діяльності, перебуваючи на ІІ групі ЄП? Фізособа інших доходів не мала та не підпадає під категорії осіб для обов’язкового декларування доходів

Подання ФОПом ІІ групи ЄП декларації про майновий стан залежить від того чи є придбана земельна ділянка сільськогосподарського призначення чи є відмінною від сільськогосподарської, і чи використовується . Розглянемо ці два аспекти.

Аспект І. Пунктом 177.14 ПКУ встановлено, що фізичні особи – підприємці – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які здійснюють виробництво власної сільськогосподарської продукції, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов’язані подавати у складі річної податкової декларації додаток з розрахунком загального мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).

Відповідно до пп. 64 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов’язання, є 2022 рік. Тож, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої групи нараховують МПЗ за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які вони використовують у своїй господарській діяльності та подають додаток МПЗ у складі декларації з єдиного податку (пп.297-1 ПКУ). При цьому декларацію про майновий стан та доходи подати не потрібно.

Аспект ІІ. За земельні ділянки не сільськогосподарського призначення, які відповідно не використовуються у господарської діяльності, земельний податок нараховує контролюючий орган, який надсилає платнику податку до 1 липня поточного року податкове повідомлення- рішення про внесення податку за формою, встановленою у порядку, визначеному ст. 58 ПКУ, разом із детальним розрахунком суми податку, який, зокрема, але не виключно, має містити кадастровий номер та площу земельної ділянки, розмір ставки податку та розмір пільги зі сплати податку (пп. 286.5 ПКУ).

Отже, якщо право власності на земельну ділянку, яка не використовується у підприємницькій діяльності ФОП, оформлено на фізичну особу (інших варіантів оформлення права власності фізосіб на землю не існує), то нарахування плати за землю здійснює контролюючий орган (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає фізичній особі податкове повідомлення-рішення разом із детальним розрахунком суми податку. При цьому в податкову а ні декларацію з плати за землю, а ні додаток МПЗ у складі декларації про майновий стан та доходи подати не потрібно, бо податкову цікавлять отримані доходи та сплачені податки, земля ж наразі тільки придбана. Інформацію про перехід права власності на земельну ділянку податківці отримують самостійно з реестру прав на нерухоме майно.

А от у разі продажу цієї земельної ділянки, право власності на неї належить як звичайній фізособі, то тоді декларацію про майновий стан та доходи потрібно буде подати та показати дохід, як від продажу нерухомого майна, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше 3 років (пп. 172.1 ПКУ), відобразивши його у додатку Ф4.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»