• Посилання скопійовано

Об’єкт оподаткування ЄП для посередницьких операцій

Туроператор на єдинник ІІІ групи (5%), який є повіреним, отримав за договором доручення на розміщення в готелі кошти від довірителя і перерахував їх закордонному оператору. В договорі зазначено, що кошти транзитні, а винагорода повіреного – різниця між отриманими та перерахованими коштами. Що є об’єктом оподаткування ЄП?

Відповідно до п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Тобто, в розглядуваній ситуації до складу доходу туроператора повіреного включається не вся сума коштів, а тільки сума винагороди повіреного.

 

Що є датою отримання винагороди?

Відповідно до п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника ЄП є дата надходження коштів платнику ЄП у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

В розглядуваній ситуації датою отримання доходу буде дата отримання коштів від довірителя. Але, як сказано вище, до доходу відноситься не вся сума отриманих коштів, а тільки в розмірі винагороди повіреного (туроператора).

Таку саму думку читаємо, приміром, в ІПК ДПСУ від 05.08.2021 р. № 2961/ІПК/99-00-18-04-03-06, ІПК ДПСУ від 06.08.2021 р. № 2983/ІПК/99-00-18-04-03-06 тощо.

До речі, в цих самих ІПК зазначено, що самостійне утримання платником ЄП належної йому винагороди за надані послуги, виконані роботи за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, з отриманих від покупців коштів не підпадає під поняття негрошової форми розрахунків або бартерної (товарообмінної) операції.

Тобто, платник ЄП може утримувати свою винагороду з коштів, отриманих від покупців (довірителів), перераховуючи оператору вже за мінусом своєї винагороди.

Нагадаємо, що негрошова форма розрахунків заборонена для платників ЄП згідно з п. 291.6 ПКУ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»