• Посилання скопійовано

Чи треба ФОП - «загальник» нараховувати курсові різниці за ЗЕД-операціями?

ФОП на загальній системі та платник ПДВ у 2019 році визнає доходи за надходженням коштів від експорту на валютний рахунок. Чи треба нараховувати курсові різниці та яким чином при імпорті, при попередній оплаті?

Запитання:

ФОП на загальній системі та платник ПДВ у 2019 році визнає доходи по надходженню коштів від експорту: на валютний рахунок (70%) – для розрахунку береться сума валюти та курс на день зарахування коштів, а решту 30% (обов'язковий продаж) зараховується на день продажу валюти за курсом продажу (враховуючи комісію). Жодні курсові різниці у подальшому при продажі валюти не нараховуються, переоцінки не проводяться. Чи це правильно? Чи треба нараховувати курсові різниці та яким чином при імпорті, при попередній оплаті?

 

Відповідь:

Відповідно до пп. 177.2 ПКУ об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такого ФОП.

ДФС в ІПК від 22.11.2018 р. №4916/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК та від 31.07.2018 р. №3337/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК повідомляє, що виручкою ФОП вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, а датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок (у касу) або отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів.

Отже, отримання попередньої оплати за товар включається до загального оподаткованого доходу ФОП на загальній системі оподаткування, тобто, застосовується касовий метод.

При цьому валютні кошти, що надходять на валютний рахунок ФОП від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом Нацбанку.

Якщо при продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку курс іноземної валюти нижчий за офіційний курс Нацбанку, то у ФОП виникає від'ємна курсова різниця.

Перелік витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначених пп. 177.4 ПКУ, не містить суми від'ємної курсової різниці, яка виникає при продажу валютної виручки.

Тому сума курсової різниці, яка виникла при продажу валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, отриманої ФОП від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, до складу витрат не включається.

ДПС у роз'ясненні з розділу 104.04 "ЗІР" повідомляє, що валютні кошти, які надходять на валютний рахунок ФОП від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату надходження і включаються до валового доходу та відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Відповідно до пп. 5, 6 розд. I Положення № 1, торгівлю іноземною валютою та/або банківськими металами на валютному ринку України дозволяється здійснювати виключно Нацбанку та суб'єктам ринку або через таких суб'єктів.

Суб'єкти ринку мають право здійснювати торгівлю іноземною валютою виключно у випадках і в порядку, передбачених Положенням № 1.

Таким чином, при подальшому продажу частини валютної виручки на міжбанківському валютному ринку, де курс іноземної валюти значно вище за офіційний курс Нацбанку, в результаті чого виникає позитивна різниця, яка перераховується на розрахунковий рахунок в національній валюті ФОП, сума позитивної різниці включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податків та відображається у річній податковій декларації про доходи.

Отже, ФОП на загальній системі оподаткування при імпорті та попередній оплаті курсові різниці на заборгованість в іноземній валюті не визначає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»