• Посилання скопійовано

Чи можна виявлену помилку відображати в поточній декларації з прибутку?

ТОВ, платник податку на прибуток, орендує земельну ділянку комунальної власності з 2019 року. У 2021 році виявлено помилку в обрахунку оренди, внаслідок чого здійснено донарахування оренди з 2019 року. Чи можна додаткові витрати оренди відобразити в поточній декларації з прибутку без здійснення уточнень?

Оскільки виявлено помилку, її потрібно відображати в порядку виправлення помилок, який передбачений чинним законодавством.

В бухгалтерському обліку помилки виправляються згідно з П(С)БО 6. Тобто потрібно донарахувати орендну плату у кореспонденції з рахунком 44: Дт 44 Кт 641.

В податковому обліку помилки виправляються згідно з пп. 50.1 ПКУ:

Але у поточній декларації (у додатку ВП) можна виправити помилки тільки одного звітного періоду. В ситуації, яку ми розглядаємо, помилки допущені в двох податкових періодах – у 2019 і в 2020 роках.

Тому виправляти помилку 2019 року доведеться уточнюючою декларацією. А вже помилку 2020 року можна виправити або в поточній декларації (у додатку ВП), або знову ж таки подавши уточнюючу декларацію.

Про особливості виправлення можна почитати тут, тут та тут.

Включити донараховані суми за 2019 та 2020 рік до витрат 2021 року не можна, тому що це витрати іншого звітного періоду.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»