• Посилання скопійовано

РК на коригування ціни до заблокованої ПН

У червні 2020 р. отримано передоплату за соняшник, виписано ПН, але заблоковано. У листопаді 2020 р. укладено додаткову угоду на зміну ціни і протягом листопада здійснено кілька відвантажень на суму, більшу за передоплату. Який код причини коригування і якою датою складати РК?

Щодо відображення ПЗ в разі блокування ПН

Згідно з пп. 201.10 ПКУ, відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг ПН в ЄРПН не звільняє продавця від обов'язку включення суми ПДВ, вказаної в ПН, до суми ПЗ за відповідний звітний період.

Таким чином, в ситуації, яку ми розглядаємо, постачальник повинен відобразити ПЗ з ПДВ за заблокованою ПН у декларації за червень 2020 р.

 

Щодо дати складання РК

РК складається на кожну дату фактичного відвантаження соняшника, в розмірі вартості такого відвантаження. А не на дату укладення додаткової угоди. 

Наприклад, якщо угоду про зміну ціни уклали 02.11.20 р., а часткові відвантаження були 02.11.20, 03.11.20, 04.11.20 р. тощо, то РК потрібно виписувати на кожну таку дату в розмірі відвантажень за ці дати - 02.11.20, 03.11.20, 04.11.20 р.

Цей висновок базується на наступних аргументах.

Згідно з пп. 187.1 ПКУ, дата виникнення ПЗ – це подія, яка настала першою – дата отримання коштів за товари, які будуть поставлені, чи дата відвантаження товарів.

Тобто, датою виникнення ПЗ є подія, пов’язана з фізичним рухом активів – коштів чи майна. На дату укладення договору продажу ПЗ не виникає.

Відповідно до пп. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми ПЗ та ПК постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі РК до ПН, складеному в порядку, встановленому для ПН, та зареєстрованому в ЄРПН.

В пп. 192.1 ПКУ, який визначає порядок коригування ПН, також йде мова про зміни, пов’язані з фізичним рухом активів – поверненням товарів, попередньої оплати тощо.

Укладення угоди про зміну ціни – це лише намір змінити ціну. Фактично цей намір стане реальністю в момент фізичного руху активів – доплати коштів чи постачання товарів.

Такий висновок податкова наводить в своїх консультаціях.

Дивимося, наприклад, відповіді на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР:

  • «Які дії в обліку з ПДВ повинен здійснити постачальник - платник ПДВ, якщо на дату отримання передоплати (авансу) у повному обсязі була складена податкова накладна, потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни товару/послуги та покупець здійснив доплату?»;
  • «Якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної у випадку, коли відбувається наступний за постачанням перегляд цін: на дату здійснення перерахунку ціни чи на дату доплати/повернення коштів?».

 

Який код причини коригування?

В ситуації, яку ми розглядаємо, змінюється як ціна, так і кількість постачання. Тому РК потрібно складати з кодом 104 «Зміна номенклатури».

 

Виписування ПН на суму відвантаження, яка перевищує суму передоплати

Оскільки в ситуації, яку ми розглядаємо, сума відвантаження продукції у листопаді 2020 року перевищує суму отриманої у червні 2020 року передоплати, на таку суму перевищення у загальному порядку складається ПН.

 

РК до заблокованої ПН

Зареєструвати РК можна тільки до ПН, яка зареєстрована в ЄРПН. Наприклад, на цей аспект звернули увагу в ІПК ДФСУ від 25.10.2018 р. № 4581/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Відтак, якщо РК виписана до заблокованої ПН, вона не буде зареєстрованою.

Але якщо внаслідок перерахунку відбувається збільшення суми компенсації на користь постачальника, він збільшує суму ПЗ за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок (див. пп. 192.1.2 ПКУ). 

У ситуації, яку ми розглядаємо, РК буде нульовим. Поряд з цим, буде виписано ПН на суму відвантаження, яка перевищує суму передоплати. Тому в нашій ситуації, незалежно від того, зареєстровано РК в ЄРПН, чи ні, такий РК і ПН на суму перевищення потрібно відобразити в декларації за листопад 2020 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202414
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243191
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024216