• Посилання скопійовано

Чи правомірне бюджетне відшкодування ПДВ на рахунок в СЕА ПДВ?

Платник ПДВ має пільгу, код 14060544. Рядок 21 декларації з ПДВ за жовтень – більше 300 тис. грн. Раніше подавалася заява про відшкодування 463 тис. грн, з яких повернули на рахунок 170 тис. грн, а решту обіцяють повернути на рахунок в СЕА ПДВ. Чи можна ці кошти спрямувати на погашення інших податків?

Зарахування від’ємного значення ПДВ в рахунок сплати інших податків

Здійснити таке зарахування платник ПДВ може шляхом отримання бюджетного відшкодування. Справа в тому, що за пп. 200.4 ПКУ при від’ємному значенні суми ПДВ (р. 20 декларації), така сума:

  • перш за все спрямовується в рахунок погашення податкового боргу з ПДВ (про це тут);
  • підлягає бюджетному відшкодуванню на поточний рахунок в банку (р. 20.2.1 Декларації) або у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до держбюджету (ряд. 20.2.2 Декларації);
  • та/або зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду (рядок 21 Декларації).

Ось підпункт «б» і дає таке право платникові податку. Тобто використати від’ємне значення з ПДВ в рахунок сплати зобов’язання або податкового боргу з інших податків, що сплачуються до держбюджету, все-таки платник податку може, але через процедуру бюджетного відшкодування на рахунок сплати відповідного податку.

Крім того, пп. «в» пп. 87.1 ПКУ визначено, що суми бюджетного відшкодування з ПДВ (на підставі відповідної заяви платника) включено до переліку джерел сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків до державного бюджету.

Для цього платник податку подає Заяву про повернення суми бюджетного відшкодування (додаток 4 до Декларації). Відповідно до цієї форми, значення рядку 20.2.2 Декларації відображається у таблиці 3 додатку 4 до Декларації. У цій таблиці  слід зазначити код бюджетної класифікації та рахунок платежу в Держказначействі.

Далі на платника ПДВ чекатиме камеральна перевірка. Її проводять податківці протягом 30 календарних днів, що настають за граничним терміном подання декларації. За результатами перевірки податківці приймуть рішення щодо узгодження бюджетного відшкодування.

Зверніть увагу, що бюджетному відшкодуванню (в тому числі і на рахунки сплати інших податків) підлягає сума в межах обчисленої відповідно до пп. 200-1.3 ПКУ (тобто в межах реєстраційного ліміту - значення показника ΣНакл). Про інші напрямки використання від’ємного значення з ПДВ ми писали тут.

В рахунок яких податків можна зарахувати таке бюджетне відшкодування? Перелік загальнодержавних податків і зборів визначений ст. 9 ПКУ. До них належать:

  • податок на прибуток;
  • ПДФО;
  • ПДВ;
  • акцизний податок;
  • екологічний податок;
  • рентна плата;
  • мито.

Проте в рахунок сплати податку на прибуток та ПДФО бюджетне відшкодування з ПДВ зарахувати не можна, оскільки згідно зі ст. 64, 66, 69 та 71 БКУ вони розподіляються в певних пропорціях до державного та місцевого бюджетів. Аналогічна позиція зазначена у листах Мінфіну від 21.04.2017 р. №35130-12-10/11072 та ІПК ДФС від 24.04.2018 р. №1839/6/99-99-12-02-01-15/ІПК (які ми розглядали тут). Отже, залишаються власне сам ПДВ, акцизний податок, екологічний податок, рентна плата та мито. 

Також див. тут.

Щодо практики бюджетного відшкодування – див. новину на сайті Держказначейства. Там можна переглянути реєстр заяв на бюджетне відшкодування ПДВ.

Інформація про наявність та кількість рішень про зарахування ПДВ до сплати інших податків не є відкритою.

 

Щодо повернення ПДВ на електронний рахунок 

Якщо бюджетне відшкодування ПДВ передбачено лише на поточний рахунок платника ПДВ у банку (пп. «б» пп. 200.4 ПКУ, а також див. тут), то на електронний рахунок в СЕА ПДВ повертають надміру сплачені суми ПДВ.  Повернення бюджетного відшкодування на рахунок в СЕА ПДВ нормами ПКУ не передбачено.

У разі, якщо помилково та/або надміру сплачені грошові зобов’язання з ПДВ та пеня були зараховані до бюджету з рахунка платника в системі електронного адміністрування ПДВ, вони підлягають поверненню шляхом перерахування таких коштів виключно на рахунок в СЕА ПДВ. Більш докладно про це – тут.

Надалі ці кошти можна повернути з електронного рахунку на поточний рахунок шляхом подання додатку 4 до декларації з ПДВ, у якому заповнюється таблиця 2.

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024899
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248805
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432