• Посилання скопійовано

Зміна ціни попередньо оплаченого товару під час його постачання: як робити РК до ПН?

Два підприємства працюють за договором постачання товару на умовах передплати. Постачальник складає ПН на передплату. На одну суму передплати може бути багато відвантажень. При отриманні товара ціна в видатковій накладній може збільшуватися або зменшуватися. Постачальник ніколи не робив РК в таких ситуаціях. Які наслідки цього?

Відповідність ПН та видаткової накладної

Податківці завжди наполягали на тому, що інформація з податкової накладної має повністю відповідати інформації з видаткової накладної, зокрема, в частині номенклатури товару, його кількості, ціни, загальної вартості та суми ПДВ. Зокрема, в ІПК від 26.03.2020 р. №1272/6/99-00-07-03-02-06/ІПК акцентується увага, що показники податкової накладної мають відповідати первинним (бухгалтерським) документам, складеним за такою господарською операцією.

Якщо у видатковій накладній ціна товару буде іншою, ніж в податковій накладній, то це призведе до невизнання податкового кредиту у покупця. До постачальника можливі претензії податківців про те, що господарську операцію за податковою накладною не можна ідентифікувати (адже там вказані інші ціни, ніж у видатковій накладній). Тому податківці можуть говорити про відсутність зареєстрованої податкової накладної з тими цінами, що вказані у видатковій накладній, а це означає накладення на потсачальника штрафних санкцій за нереєстрацію ПН.

 

Розрахунок коригування до ПН з метою врегулювання ціни

Отже, якщо на дату отримання попередньої оплати постачальником - платником ПДВ була складена ПН з певною номеклатурою та ціною, а в подальшому сталася зміна ціни товару, слід скласти РК до попередньо складеної ПН на передоплату. Як скласти такий РК, ми писали тут. Очевидно, що при зміні ціни товару з незмінною кількістю зміниться і загальна вартість поставленого товару. Тому така зміна вартості обов’язково повинна відображатись в РК до відповідних податкових накладних.

РК слід складати також і у випадку, коли загальна вартість товару не змінюється – наприклад, це може статися, коли одночасно з ціною змінюється і кількість товару при незмінній загальній вартості. Тоді цей РК складається на зміну номенклатури – див. тут.

Якщо постачальник не робив таких РК протягом певного часу, цю помилку потрібно якнайскоріше виправити: скласти всі належні РК та зареєструвати їх в ЄПРН у встановленому порядку – див. ст. 192 ПКУ. Не виключено, що сторонам доведеться подавати уточнюючі декларації з ПДВ, якщо вони не відображали такі коригування у тих звітних періодах, коли це потрібно було зробити кожній стороні відповідно до пп. 192.1.1 ПКУ:

  • Постачальник відображає коригування у бік збільшення суми ПДВ у періоді такого збільшення незалежно від реєстрації РК до ПН;
  • Покупець  відображає коригування у бік зменшення суми ПДВ у періоді такого зменшення незалежно від реєстрації РК до ПН.

 

Зведена податкова накладна

Якщо постачання відбуваються два або більше разів на місяць, можна скористатися правом на складання зведених податкових накладних. Докладно ми про це писали тут, тут та тут.

В даному випадку практика складання зведених ПН буде зручна тим, що звичайні ПН на передплати не складаються, і не потрібно застосовувати попередні ціни, які згодом можуть змінитися. Зведена ПН складається за підсумками всіх постачань протягом місяця вже з урахуванням фактичних цін постачання.

І лише якщо на кінець місяця залишається певна сума передплати, що не закрита постачаннями, то на цей залишок складатиметься ПН не за фактичними, а за попередніми цінами. Якщо в наступному місяці ця передплата буде закриватись постачаннями за іншою ціною, ніж вказана у ПН на залишок передплати, то в такому випадку потрібно буде робити РК до такої ПН у порядку, що ми описали вище.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435