• Посилання скопійовано

Як розрахувати коефіцієнт для податкової накладної згідно з пп. 199.1 ПКУ?

Підприємство виконує електромонтажні роботи та продає матеріали за кордон. Як розрахувати коефіцієнт для податкової накладної згідно з пп. 199.1 ПКУ, якщо підприємство одночасно експортує продукцію, виконує електромонтажні роботи як на території України так і за межами території України?

Запитання:

Підприємство виконує електромонтажні роботи та продає матеріали за кордон. Як розрахувати коефіцієнт для податкової накладної згідно з п. 199.1 ПКУ якщо:

  • для операції (експорт продукції у сумі 180000 грн) - 0% придбали продукції на 120000 грн з ПДВ (будемо в майбутньому відшкодовувати ПДВ);
  • для виконання робіт на території України (20% - у сумі 120000 грн з ПДВ) придбано матеріалів на 90000 грн з ПДВ;
  • виконання робіт за межами території України (300000 грн - не є об'єктом ПДВ). Загальні витрати, що стосуються всіх видів діяльності (оренда, канцтовари, МШП) склали 9000 з ПДВ. Як надалі використовувати цей коефіцієнт? P/S На витрати, що стосуються виконання робіт за кордоном, я виписую податкову згідно пп. 198.5 ПКУ.

 

Відповідь:

У разі якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні, норми п. 199.1 ПКУ зобов'язують платника ПДВ:

  • нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ;
  • скласти зведену податкову накладну не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду;
  • зареєструвати її в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначається у відсотках як відношення обсягів з постачання оподатковуваних операцій (без урахування сум ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без урахування сум податку) за цей же попередній календарний рік. Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПКУ).

В п. 199.3 ПКУ зазначено, що платники податку, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а почали здійснюватися лише у звітному періоді, а також новостворені платники податку проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

Визначена у процентах величина застосовується протягом поточного календарного року.

Операції є оподатковуваними, якщо до них застосовується ставка ПДВ в розмірах, встановлених п. 193.1 ПКУ: 

  • 20 відсотків;
  • 0 відсотків;
  • 7 відсотків по операціях з постачання лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання.

Обсяги таких операцій зазначаються в колонці А рядків 1-3 та 7 Декларації з ПДВ. Обсяг неоподатковуваних операцій наводиться в колонці А рядків 5 та 7 Декларації з ПДВ. До неоподатковуваних операцій належать:

  • операції, що не є об'єктом оподаткування (ст. 196 ПКУ);
  • операції з постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено відповідно до пунктів 186.2, 186.3 ПКУ за межами митної території України;
  • операції, які звільнені від оподаткування (ст. 197 розділу V ПКУ);
  • операції, які звільнені тимчасово від оподаткування (підрозділ 2 розділу XX ПКУ);
  • операції, які звільнені від оподаткування за міжнародними договорами (угодами).

Про це також зазначає ДФС в ІПК від 03.03.2017 р. №4484/6/99-99-15-03-02-15.

Отже, якщо придбані та/або виготовлені платником податку товари/послуги, необоротні активи у подальшому використовуються частково в оподатковуваних операціях та частково в неоподатковуваних ПДВ операціях (у т. ч. операціях з постачання послуг за межами митної території України), то такий платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, виходячи із частки, визначеної на підставі п. 199.2 ПКУ.

Розрахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних/неоподатковуваних операціях наводиться у табл. 1 додатку Д7 до Декларації з ПДВ. Частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях та в неоподатковуваних операціях – відповідно в графах 6 та 7 цієї таблиці. 

Для рядка 1 табл. 1 додатку Д7 розмір визначеної частки застосовується протягом поточного календарного року для визначення податкового зобов'язання при заповненні рядків 4.1 та 4.2 декларації (товари/послуги, необоротні активи); розраховується у декларації за січень (I квартал). Нагадуємо, що з липня 2020 року квартальний період з ПДВ вже скасовано

Для рядка 2 табл. 1 додатку Д7 розмір визначеної частки застосовується протягом поточного календарного року для визначення податкового зобов'язання при заповненні рядків 4.1 та 4.2 декларації (товари/послуги, необоротні активи); розраховується у декларації звітного періоду, у якому вперше декларуються неоподатковувані операції.

Пунктом 198.3 ПКУ встановлено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 V ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв'язку з:

  • придбанням або виготовленням товарів та наданням послуг;
  • придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи);
  • ввезенням товарів та/або необоротних активів на митну територію України.

Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

Відповідно п. 11 Порядку №1307 у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 199.1 ПКУ платник ПДВ складає окрему зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання / починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є об'єктом оподаткування не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

При цьому в зведеній податковій накладній зазначається:

  • у верхній лівій частині тип причини «08» - Складена на постачання для операцій, які не є об'єктом оподаткування ПДВ;
  • у графі "Зведена податкова накладна" код ознаки «2»;
  • у графі "Отримувач (покупець)" платник податку зазначає власне найменування (П. І. Б.);
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000",
  • рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється.

Податкові зобов'язання, нараховані протягом року згідно з п. 199.1 ПКУ, вказуються в рядку 4.1 Декларації з ПДВ для нарахування податкових зобов'язань застосовується ставка податку 20%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427