• Посилання скопійовано

Нерезидент надає рекламні послуги платнику податку на прибуток та ПДВ: що з податками?

ТОВ на загальній системі з ПДВ оплачує рекламні послуги американській компанії за розміщення логотипу на спортивній події, яке проводиться американською компанією в Україні. Які податки при цьому зобов'язана нарахувати українська компанія (податок на репатріацію, податок на рекламу, ПДВ тощо)? Який порядок оплати таких податків до бюджету?

Нерезидентський податок

Резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок. Це означає, що резидент при перерахуванні коштів нерезиденту одночасно перераховує 20% такої "рекламної" виплати до бюджету, у той час як нерезиденту він перераховує повну суму, а податок сплачує за рахунок власних коштів.

При цьому, як зазначила ДФС у листі від 29.09.2016 р. № 21170/6/99-99-15-02-02-15, такий податок слід сплачувати незалежно від місця надання нерезидентом зазначених послуг, адже головною умовою є не місце надання послуг, а оплата послуг резидентом на користь нерезидента.

Порядок сплати та перерахування цього податку аналогічний як і для платників єдиного податку.

Що стосується подання звітності, то тут також складається Додаток ПН окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи. Втім, строки подання такого додатку як складової декларації з податку на прибуток, такі ж як й для звичайного подання такої декларації платником податку (якщо дохід більше 20 млн грн, то звітність квартальна, якщо дохід менше – то річна).

 

ПДВ

Якщо отримані від нерезидента послуги вважаються наданими на території України, замовник зобов'язаний обчислити податкові зобов'язання та сплатити ПДВ за ставкою 20% (пп. 208.2 ПКУ).

Місцем постачання рекламних послуг є місце, в якому отримувач таких послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання (пп. «б» пп. 186.3 ПКУ). В даному випадку - це митна територія України.

Оскільки отримувач послуг – платник ПДВ, то він має скласти ПН та, відповідно, визнати ПЗ та ПК з ПДВ.

Так, датою виникнення податкових зобов'язань за операціями постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, для отримувача послуг є дата події, що сталася раніше (пп. 187.8 ПКУ):

  •  дата списання коштів з банківського рахунку платника податків на оплату послуг;
  •  дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.

Для послуг, які постачаються нерезидентами на митній території України, базою оподаткування є договірна (контрактна) вартість таких послуг, яка перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов'язань (пп. 190.2 ПКУ).

Податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, податкові зобов'язання за якою включено до податкової декларації відповідного звітного періоду, є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту (пп. 201.12, 208.2 ПКУ).

Датою віднесення сум ПДВ до податкового кредиту є дата складання платником ПДВ податкової накладної за такими операціями за умови реєстрації такої податкової накладної в ЄРПН (пп. 198.2 ПКУ).

Про те, як заповнити ПН на послуги від нерезидента, ми писали тут.

 

Податок на прибуток

Ті платники податку на прибуток, які визначають різниці для визначення об'єкта оподаткування, повинні пам'ятати про певні обмеження.

Відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ, якщо товари, послуги придбано у «особливих»[1] нерезидентів, фінрезультат податкового періоду збільшується на суму 30% вартості товарів, послуг (норма не застосовується, якщо операція є контрольованою або не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ).



[1] - нерезидентів (у тому числі пов'язаних осіб - нерезидентів), зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ.

  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. "г" пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427