• Посилання скопійовано

Як оподатковуються ПДВ пасажирські перевезення?

ФОП надає послуги з пасажирських перевезень та переходить на загальну систему. Коли необхідно зареєструватисья платником ПДВ? Як оподатковуються ПДВ операції з перевезення пасажирів міським транспортом? А міжміським? Як визначаються ПЗ з ПДВ у разі оплати проїзду за рахунок бюджетних коштів?

Реєстрація платником ПДВ

Якщо в особи, що переходить із спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування, на дату такого переходу загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищувала 1 млн грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа має не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування, подати до контролюючого органу реєстраційну заяву платника ПДВ за формою №1-ПДВ та, відповідно, зареєструватися як платник ПДВ.

На думку податківців, до цього обсягу включаються:

  • оподатковувані операції за ставками 20%, 7%, 0% відповідно до розділів V та ХХ ПКУ;
  • операції, звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до розділів V та ХХ ПКУ.

У разі відсутності підстав у відмові у реєстрації особи як платника ПДВ контролюючий орган зобов’язаний протягом 3 робочих днів після надходження реєстраційної заяви внести до Реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ.

 

Перехідні операції

Відповідно до пп. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Таким чином, якщо підприємець надав послуги з перевезення до отримання статусу платника ПДВ, то при подальшому отриманні коштів нараховувати ПЗ з ПДВ не потрібно, оскільки перша подія відбулась до того, як суб’єкт господарювання став платником ПДВ. Роз’яснення податківців ми наводили тут.

Зверніть увагу, що такий підхід не застосовується щодо послуг, ПЗ з ПДВ за якими визначається за касовим методом (пп. 187.7 ПКУ, про який ми поговорим далі) – в такому випадку датою виникнення ПЗ з ПДВ буде дата оплати – яка, своєю чергою, вже надійде тоді, коли суб’єкт господарювання отримає статус платника ПДВ.

 

Оподаткування ПДВ операцій з перевезення пасажирів

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

При цьому, згідно з пп. 197.1.8 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з перевезення пасажирів міським пасажирським транспортом (крім таксі), тарифи на які регулюються в установленому законом порядку. Ця норма не поширюється на операції з надання пасажирського транспорту в оренду (прокат).

Усі останні зміни з ПДВ
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Отже, звільнення від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.8 ПКУ може застосовуватись до операцій з надання послуг з перевезення пасажирів у межах населеного пункту (зокрема, на міських автобусних маршрутах загального користування) у випадку, якщо тарифи на такі перевезення встановлені уповноваженим органом.

Крім того, відповідно до пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ операції з постачання послуг з міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом оподатковуються ПДВ за нульовою ставкою.

Для цілей цього підпункту перевезення вважається міжнародним, якщо таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Згідно з Угодою про загальні умови виконання міжнародних пасажирських перевезень автобусами від 05.12.70 р. (не СНД) складання договору перевезення підтверджується документом, що називається квитком на міжнародне перевезення автобусом.

Усі інші операції з надання послуг з перевезення пасажирів на митній території України, крім перелічених вище звільнених від оподаткування операцій і тих, що оподатковуються за нульовою ставкою, підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків (в тому числі послуги з перевезення, що надані бюджетним установам і тарифи на які не регулюються законом, а також міжміські перевезення).

Крім того звертаємо увагу, що отримана компенсація суми ЄСВ (у розмірі 22%) від Фонду зайнятості не є операцією з постачання товарів або послуг. Відповідно на суми такої компенсації ПДВ не нараховується.

Що ж до оподаткування вартості перевезення пільгових категорій пасажирів, вартість яких компенсується з державного бюджету, то ситуація наступна. Згідно з пп. 187.7 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Отже, отримання коштів з місцевого чи держбюджету для відшкодування підприємцю витрат, пов'язаних з безкоштовним перевезенням пільгових категорій пасажирів у приміському та міському сполученні, підприємець має відобразити в такому порядку:

  • кошти, отримані як компенсація вартості проїзду таких пасажирів міським транспортом, включаються до обсягу операцій, звільнених від оподаткування, але лише в тому випадку, якщо тарифи на таке перевезення затверджено уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування;
  • кошти, отримані з бюджету як компенсація вартості проїзду пільгових категорій пасажирів у приміському, міжміському сполученні, при інших видах перевезень, а також у міському сполученні, якщо тарифи на місцеві перевезення не затверджено уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування, включаються до складу оподатковуваними операціями і збільшують базу оподаткування у звітному періоді їх отримання з нарахуванням податкових зобов'язань у загальновстановленому порядку.

Зверніть увагу, що такий порядок визначення дати ПЗ з ПДВ (за датою оплати) поширюється і у разі надання інших послуг з перевезення, оплата за які за умовами договору здійснюється за рахунок бюджетних коштів.

Своєю чергою, податківці роз’яснювали таке:

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

  • підтвердженням того, що товари/послуги оплачуються за рахунок бюджетних коштів, є наявність у договорі про поставку товарів/послуг умови, що оплата за поставлені товари/послуги здійснюється з відповідного рахунка Державного казначейства України (ІПК №2023/ІПК/10/04-36-12-01-16  та ІПК № 1460/6/99-99-15-03-02-15/ІПК);
  • оплата за поставлені товари/послуги повинна здійснюватися безпосередньо за рахунок бюджетних коштів, зокрема, з відповідного рахунку в органах Державного казначейства за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2610 (ІПК №5107/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування вартості втраченої посилки: які ПДВ-наслідки?
    Підприємство веде роздрібну поштову торгівлю. Посилки відправляються через АТ «Укрпошта» на умовах післяплати. Є частина посилок, які в процесі транспортування/зберігання на Укрпошті втрачаються і згідно з актом АТ «Укрпошта» відшкодовується вартість втраченої посилки на рахунок підприємства. Підприємство є платником ПДВ. Вартість посилки компенсується без ПДВ. Як відобразити ПДВ за операцією з відшкодування втраченого товару Укрпоштою?
    Сьогодні 10:105
  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024387
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202434
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9931