• Посилання скопійовано

Як перевести тварин з основного стада на відгодівлю та нарахувати ПДВ при їх продажу?

Як відобразити підприємству-сільгоспвиробнику у бухобліку операції з переведення довгострокових біологічних активів тварин з основного стада на відгодівлю з причини їх вибракування, та подальшою їх реалізацією на мясокомбінат за вартістю, меншою за залишкову? Як визначити базу оподаткування ПДВ?

Відповідно до П(С)БО 30 біологічні активи поділяються на два види: поточні та довгострокові. Їх визначення наведені у п. 4 П(С)БО 30. Поточні БА здатні давати економічні вигоди протягом періоду менше 12 місяців, а також тварини на вирощуванні та відгодівлі. Наприклад, молодняк ВРХ (бички й телиці), придбаний для вирощування та відгодівлі, буде поточними біологічними активами. Довгострокові БА - усі біологічні активи, які не є поточними біологічними активами (наприклад, це корови, утримувані для надою молока або бики-плідники).

В межах кожного з цих двох видів БА можна створювати групи – на розсуд підприємства, наприклад, ВРХ молочного або м’ясного напряму, групи за статтю та віком.

Для цілей фінансової звітності виділяють три групи тварин (п. 25 П(С)БО 30):

  • робоча худоба (наприклад, воли);
  • продуктивна худоба (наприклад, молочне стадо або бики-плідники);
  • тварини на вирощуванні та відгодівлі (телята, бички, телиці, вибраковані тварини основного стада на відгодівлі).

Тварини як активи можуть оцінюватися за справедливою чи первісною вартістю, тому в бухобліку їх групують на таких субрахунках:

  • 163 «Довгострокові біологічні aктиви тваринництва, які оцінені зa справедливою вартістю»;
  • 164 «Довгострокові біолoгічні активи тваринництва, які оцінені зa первісною вартістю»;
  • 212 «Поточнi біологічні активи тваринництва, які оцінeні за справедливою ваpтістю»;
  • 213 «Поточні біологічні активи твaринництва, які оцінені за первіснoю вартістю».

Зверніть увагу, що субрахунок 107 «Тварини» не застосовується, оскільки на ньому обліковують активи, не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, наприклад, службових собак тощо.

Порядок оцінки тварин за справедливою вартістю або за первісною вартістю (собівартістю) визначено у п. 10 – 15 П(С)БО 30.

Щоб документально оформити переведення тварин з однієї групу в іншу, сільгосппідприємства можуть самостійно розробити первинні документи. При цьому вони повинні містити обов’язкові реквізити, передбачені ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік та Положенням № 88. Також для цієї мети можна скористатися типовими формами, наведеними в додатках до Методрекомендацій №73. Переведення тварин із групи в групу згідно з пп. 4.2.7 Методрекомендацій № 73 оформлюється Актом на переведення тварин з групи в групу в межах поточних біологічних активів (ф. № ПБАСГ-9, далі – Акт переведення). Це універсальний документ, який можна використовувати за всіма видами і технологічними групами тварин.

У бухобліку переведення тварин з групи в групу відображається в аналітичному обліку у розрізі груп, якщо групи обліковуються на одному синтетичному рахунку чи субрахунку, або у синтетичному обліку, якщо тварини переводяться між групами, які обліковуються на різних рахунках (субрахунках). Наприклад, переведення тварин з групи «Основне стадо» в групу «Дорослі тварини на відгодівлі» відображається так: Дт 212, 213  Кт 163, 164 - Переведено тварину до іншої групи.

Відповідно до п. 11 П(С)БО 30 довгострокові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток, можуть визнаватися та відображатися за первісною вартістю з урахуванням суми їх зносу і втрат від зменшення корисності. Оцінка та амортизація таких довгострокових біологічних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 7 та 28. Далі, поточні біологічні активи та додаткові біологічні активи, справедливу вартість яких на дату балансу достовірно визначити неможливо або якщо підприємство є платником податку на прибуток, можуть визнаватися та відображатися за первісною вартістю, крім поточних біологічних активів рослинництва, які визнаються і відображаються як незавершене виробництво. Оцінка таких поточних біологічних активів здійснюється відповідно до П(С)БО 9.

Таким чином, якщо тварини основного стада обліковувались за первісною вартістю, то на цю вартість мала нараховуватись амортизація. Внаслідок цього тварини основного стада мають залишкову вартість, за якою вони переводяться до складу поточних біологічних активів. Потім протягом періоду відгодівлі формується собівартість цих тварин на субрахунку 213.

Далі, якщо тварини реалізуються на м’ясокомбинат, то для підприємства це буде реалізація власної продукції. Відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. Тож, якщо тварини реалізуються на м’ясокомбінат за звичайними цінами, то донараховувати ПДВ не потрібно. В даному контексті під звичайними цінами слід розуміти такі ціни на живу вагу тварин, що продаються на м’ясо, які сформувались в тому регіоні, де знаходиться підприємство або м’ясокомбінат. При цьому норми ПКУ не вимагають донараховувати ПДВ на різницю між собівартістю тварин та ціною їх продажу.

Якщо звичайна ціна вища за фактичну ціну продажу тварин, то ПДВ нараховується. З приводу визначення звичайної ціни див. нашу новину тут.

Продаж тварин в бухобліку відображається за загальними правилами продажу готової продукції, тільки замість рахунку 26 (27) буде рахунок 213.

Наприклад:

  • Дт 901 Кт 213 – списання собівартості реалізованих тварин;
  • Дт 361 Кт 701 – дохід від реалізації тварин;
  • Дт 701 Кт 641 – нарахування ПДВ;
  • Дт 31 Кт 361 – отримання оплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 659
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431