• Посилання скопійовано

Оподаткування доходу фізособи від продажу власної сільгосппродукції

Фізособа продає власну сільгосппродукцію (натуральний мед) податковому агенту. Сума сукупного доходу за рік не перевищує 12 та 50 розмірів МЗП. При цьому подає агенту копію довідки про наявність у неї земельної ділянки та копії паспорту та ІПН. Чи повинен податковий агент утримувати ПДФО та ВЗ з таких доходів фізособи з 01.04.2022 року?

З прийняттям Закону № 2142 у ПКУ з’явився пп. 23 підрозділу 1 розділу ХХ «Перехідні положення», за якою тимчасово, починаючи з 1 квітня 2022 року та у період дії воєнного стану, норма пп. 165.1.24 ПКУ застосовуються з урахуванням таких особливостей:

  • доходи, отримані від продажу платником податку особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою, остаточно оподатковуються таким податковим агентом під час їх нарахування (виплати);
  • податкові агенти відображають в об’єднаній звітності загальну суму нарахованих (виплачених) у звітному податковому періоді доходів, отриманих фізичними особами від продажу особі, яка відповідно до цього Кодексу має статус податкового агента власної сільськогосподарської продукції, та загальну суму утриманого з них податку.

При цьому в податковому розрахунку не зазначається інформація про суми окремої виплати, суми нарахованого на неї податку, а також відомості про фізичну особу - платника податку, яка одержала дохід від продажу особі, яка має статус податкового агента, власної сільськогосподарської продукції.

Таким чином, проаналізувавши вищезазначену норму, розуміємо, що  з 01.04.2022 р. та на період дії воєнного стану, податковий агент (юридична особа чи підприємець) при придбанні у фізосіб с/г продукції має відобразити у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності (без проведення персоніфікації) загальну суму витрачену на придбання цієї продукції та утриманий з неї ПДФО (за ставкою 18%) та ВЗ (за ставкою 1,5%). Такий дохід зазначатиметься під ознакою доходу «148» для рослинництва та «179» для тваринництва.

Що означає «без персоніфікації»? Для того, щоб відобразити у Додатку 4ДФ об’єднаної звітності суми, на які придбано продукцію, податковому агенту не потрібні від фізосіб копії довідок про наявність у них земельних ділянок, паспортів та ІПН, оскільки в ній не зазначатиметься виплата доходу кожній фізособі окремо. А оскільки немає персоніфікації, то таке відображення має бути, накшталт, відображення відсотків та виграшів (призів) у лотерею, які загальними сумами знайшли своє місце у розділі ІІ Додатка 4ДФ об’єднаної звітності. Тому, яким чином відображатиметься без персоніфікації придбана у фізосіб с/г продукція наразі не відомо. Сподіваємося, що до кінця ІІ звітного кварталу податківці вирішять це питання шляхом внесення змін до розділу ІІ Додатка 4ДФ об’єднаної звітності чи замінять «без персоніфікації» на «персоніфікацію», тому, радимо, поки що брати у фізосіб зазначені вище копі документів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202451
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202470
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202444
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241261
  • Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи
    Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...
    19.02.202464