• Посилання скопійовано

Чи потрібно сплачувати земельний податок платнику ЄП за договором суперфіцію?

Юрособа - платник ЄП ІІІ групи має у власності земельну ділянку, яку надає будівельній компанії під забудову за договором суперфіцію. Чи повинен такий платник ЄП сплачувати з 01.07.2020 р. земельний податок за таку ділянку?

Відповідно до пп. 4 пп. 297.1 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку) та платниками єдиного податку четвертої групи для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Пунктом 1 ст. 413 ЦКУ передбачено, що власник земельної ділянки має право надати її в користування іншій особі для будівництва промислових, побутових, соціально-культурних, житлових та інших споруд і будівель (суперфіцій). Таке право виникає на підставі договору або заповіту.

Своєю чергою, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк (пп. 1 ст. 759 ЦКУ).

Тобто договір суперфіцію та договір оренди є доволі подібними, оскільки передбачають надання майна (в даному випадку земельної ділянки) у користування. Однак договір суперфіцію має певні особливості, що випливають, з мети отримання права користування такою ділянкою (для забудови).

При цьому конкретно щодо нових норм звільнення «єдинника» від сплати податку за землю при наданні її у користування за договором суперфіцію роз’яснень немає. 

І хоча у пп. 4 пп. 297.1 ПКУ чітко не зазначено серед виключень договір суперфіцію, та все ж таки вважаємо, що податківцями такий договір буде прирівнюватись до договору оренди, а отже, власник такої земельної ділянки (платник ЄП) має сплачувати за неї земельний податок.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»