• Посилання скопійовано

Оподаткування доходів нерезидента: виручка

ТОВ (резидент України) уклав з постачальником (резидентом Польщі) договір про надання послуг генетичної діагностики. Отримання послуг оформлюватимуться актами виконаних робіт. Сплату нерезиденту за послуги буде здійснено на підставі інвойсів. Чи слід сплачувати податок на репатріацію? Чи потрібна довідка від нерезидента?

Згідно з пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ не потрапляють під оподаткування податком на доходи нерезидента доходи у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, передані, виконані, надані резиденту від такого нерезидента (постійного представництва). Тому «класичний» імпорт послуг не потрапляє під оподаткування податком на доходи нерезидентів (ІПК ДФС від 12.07.2017 р. №1137/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, лист ДФС від 31.03.2017 р. №6610/6/99-99-15-02-02-15).

Відповідно до умов запитання, нерезидент надає послуги, за які отримує прибуток від комерційної діяльності (ст. 7 Конвенції про уникнення подвійного оподаткування з Польщею), тобто отримані кошти від нерезидента за такі послуги є його виручкою. А отже, вважаємо, що резидент при виплаті доходів нерезиденту у вигляді виручки за отримані послуги із генетичної діагностики не має утримувати податок на репатріацію.

 

На замітку!

Згідно з п. 1 ст. 7 Конвенції прибуток  підприємства  договірної держави оподатковується тільки  у  цій  державі,  якщо  тільки  підприємство  не  здійснює комерційної   діяльності   в   другій   договірній  державі  через розташоване  в  ній  постійне  представництво. Тобто, якщо у нерезидента не відкрито постійного представництво в Україні, то доходи від комерційної діяльності оподатковують в країні нерезидента.

 

Та чи потрібна довідка для неутримання податків? Податківці роз’яснюють, що потрібна.

Так, у ІПК від 08.02.2019 р. №445/6/99-99-15-02-02-15/ІПК при розгляді питання щодо виплати доходу нерезиденту – резиденту США за виконання послуг із сертифікації виробництва, то окрім вже вищезгаданого пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ, податківці зазначають наступне: «Таким чином, якщо комерційна діяльність резидента США в Україні не утворює «постійне представництво» у розумінні Конвенції, доходи від такої діяльності згідно зі ст. 7 Конвенції звільняються від оподаткування в Україні за умови надання резидентом США оригіналу довідки про резиденцію, яка відповідає зазначеним вище вимогам».

Відповідно до пп. 103.2 ПКУ, яким встановлено порядок застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України, особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документу, який підтверджує статус податкового резидента згідно з вимогами пп. 103.4 ПКУ.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.2024830
  • Податок на доходи нерезидента з транспортно-експедиторських послуг
    ТОВ виплачує доходи експедитору - нерезиденту за договором транспортної експедиції. В акті наданих послуг окремо зазначені послуги з морського, тентового перевезення, розвантаження, оформлення документів тощо, які експедитор оплачує третім залученим особам, і окремо вартість послуг експедиторського обслуговування. Чи оподатковуються такі доходи за актом податком на доходи нерезидентів?
    24.04.202420
  • Нецільова благодійна допомога фізособі грошима: правила оподаткування
    Чи є обмеження щодо суми надання нецільової благодійної допомоги працівнику та не працівнику підприємства і як вона оподатковується? Чи є збільшення фінансового результату до оподаткування на цю допомогу?
    19.04.202458
  • Що буде з податками у ФОПа-таксиста, який уклав договір про використання платформи Bolt?
    ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи, без ПДВ, укладає договір щодо перевезень з Bolt-нерезидентом. Кошти від пасажирів надходять на рахунок Bolt - нерезидента. Потім ФОП отримує від цього нереидента оплату за послуги з перевезення, але на валютний рахунок. Чи виникає податкове зобов’язання з ПДВ у ФОПа?
    19.04.202435
  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202420