• Посилання скопійовано

Чи може ТОВ орендувати офіс у засновника юрособи за 1 грн?

ТОВ зареєстроване і фактично знаходиться за юрадресою засновника (юрособа). Чи може зазначене ТОВ орендувати офіс у засновника за ціною 1 грн на місяць? У разі оренди офісу в іншому місці, чи обов'язково змінювати юрадресу?

Щодо оренди за 1 грн

Згідно із ч. 1 ст. 762 ЦКУ, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Тобто, яку ціну сторони встановлять договором, та і буде застосовуватися. Звісно, що сторони можуть встановити ціну на рівні 1 грн на місяць. Навіть більше – сторони можуть замість договору оренди укласти договір позички, який є по суті є безоплатним договором оренди (див. ст. 827 ЦКУ).

Щоправда, у разі оренди державного чи комунального майна орендна плата визначається за результатами аукціону (див. ч. 2 ст. 17 Закону «Про оренду державного та комунального майна»).

Тобто, повторимося, сторони мають право укласти договір оренди з орендною платою 1 грн на місяць. Але очевидно, що ринкова ціна оренди буде вищою. Тому варто враховувати податкові особливості такої ситуації.

Якщо засновник юрособа, який надає майно в оренду, є платником ПДВ, він має визначати базу оподаткування від послуг оренди на рівні договірної ціни (1 грн), але не нижче звичайних цін. На погляд податкової, звичайна ціна має відповідати ринковій ціні (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 02.09.2020 р. № 3668/ІПК/99-00-05-06-02-06). Така думка досить дискусійна. З нашого погляду, у разі постачання «самостійно виготовлених послуг» (до яких можна віднести послуги з оренди власного майна), ПДВ нараховується тільки на договірну вартість. Але якщо ви не бажаєте зайвих суперечок з податковою, може бути доцільним нараховувати ПДВ, виходячи з ринкової ціни оренди. 

Якщо ТОВ орендар є платником ЄП групи ІІІ, податківці можуть спробувати включити до складу доходу, який обкладається ЄП, різницю між ринковою вартістю оренди і ціною 1 грн, на підставі пп. 292.3 ПКУ. Звісно, що в цій нормі йде мова про безоплатно отримані послуги, а не про послуги вартістю менше ринкової. Але ж цю норму можна трактувати по-різному. Тому вірогідність такого сценарію є, про що ми маємо попередити.

Якщо ТОВ орендар є платником податку на прибуток, податкова може вважати, що ТОВ отримало дохід на суму різниці між ринковою вартістю оренди і ціною 1 грн, а тому на суму такого доходу потрібно збільшити фінрезультат до оподаткування і, як наслідок, об’єкт оподаткування податком на прибуток. Звісно, що й така думка досить дискусійна. Але ж ми маємо попередити про можливі проблеми.

 

Щодо місцезнаходження офісу

Відповідно до ст. 93 ЦКУ, місцезнаходженням юридичної особи є:

  • фактичне місце ведення діяльності чи 
  • розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Відповідно до пп. 45.2 ПКУ, податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до пп. 16.1.11 ПКУ, платник податку зобов’язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи.

Таким чином, якщо юрособа зареєстрована за місцезнаходженням орендованого офісу, в разі оренди офісу в іншому місці потрібно вносити зміни у Єдиний держреєстр. А з останнього надійде інформація до податкової про зміну місцезнаходження (див. п. 9.1, п. 9.5, п. 9.6 Порядку №1588).

Штраф за нереєстрацію змін про зміну місцезнаходження – 1020 грн (див. пп. 117.1 ПКУ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.20244
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202426
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202423
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202423
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024128