• Посилання скопійовано

Через блекаут Z-звіт створено наступного дня: які наслідки?

У зв'язку з відключенням світла на торговій точці з роздрібною торгівлею створено Z-звіт вранці наступного дня (01.12.22 р.) за попередній день (30.11.22 р.). Чи можна проводити звіт про реалізацію товарів як за основний день, тобто провести його 30.11.22 р., чи потрібно проводити 01.12.22 р. - датою формування Z-звіту? Чи передбачено за це штрафні санкції?

Після відновлення постачання електроенергії всі розрахункові операції в обов’язковому порядку мають бути проведені через РРО. Алгоритм дій наведено у п. 10 розділу III Порядку №547. Після проведення операцій через РРО формується  Z-звіт.

Відповідно до п. 2 Вимог №199:

  • Z-звіт – це денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та внесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора;
  • зміна – це період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

Відповідно до п. 17 Вимог №199, чек Z-звіту - фіскальний звітний чек повинен, зокрема, містити такі дані (всі підсумки та суми обчислюються за зміну):

  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
  • суми ПДВ за кожною ставкою;
  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), продаж яких не підлягає обкладенню ПДВ;
  • загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) з розбивкою за формами оплати;
  • підсумок розрахункових операцій та суми ПДВ відповідно до абзаців другого, четвертого, п'ятого, шостого цього пункту за сумами коштів, виданих покупцям (споживачам послуг), якщо такий підсумок не дорівнює нулю;
  • суми готівки за операціями "службового внесення" та "службової видачі";
  • кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо за реалізованими товарами (наданими послугами) та виданими коштами;
  • номер, дату і час друкування фіскального звітного чека.

Як бачимо,  Z-звіт містить всю інформацію, необхідну для оприбуткування виручки та визнання доходу від продажу товарів/послуг за зміну, яка включає всі операції за зміну, тобто проведені з моменту формування попереднього  Z-звіту. В даному випадку зміна включає операції, проведені 30 листопада та 1 грудня, і ці операції за дві дати будуть включені в один підсумок.

Дата і час друкування  Z-звіту – це дата і час того моменту, на який з РРО «знімається» облікова інформація, накопичена за зміну і фіксується в первинному документі.

На нашу думку,  Z-звіт, який сформований 1 грудня, потрібно проводити в бухобліку 1 грудня. Відповідно, і дохід від продажу теж буде визнаний на 1 грудня.

Дата розрахункових операцій, які включені у  Z-звіт, не впливає на бухоблік цих операцій, бо вони ще не включені у первинний документ, яким є  Z-звіт. Наприклад, розрахункові операції, що були проведені 30 листопада, але були включені у Z-звіт від 1 грудня, ще не були зафіксовані у первинному документі 30 листопада, а були тільки в оперативній пам’яті РРО. На нашу думку, немає підстав для того, щоб проводити в обліку операції, які включені у  Z-звіт від 1 грудня, днем раніше.

 ***

Також читайте: За незастосування РРО та ПРРО через блекаут не штрафуватимуть: офіційне роз'яснення від ДПС

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024345
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202441
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 404
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202483