• Посилання скопійовано

Пасажирські перевезення: чи треба РРО при LiqPay?

Підприємство здійснює регулярні пасажирські перевезення міжобласні, які можуть бути оплачені на сайті підприємства через LiqPay. Чи потрібно використовувати при цьому РРО? Якщо так, то як це робити, якщо кошти надходять в неробочий час?

LiqPay та РРО – завжди разом за позицією ДПСУ

Пункт 4 ст. 9 Закону про РРО, дозволяє не застосовувати РРО, КОРО і РК під час продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкованим способом серією, номером, номінальною вартістю.

Згідно з п. 10 Переліку №1336, продаж квитків у кіосках та салонах транспортних засобів для проїзду в міському, приміському та міжміському електротранспорті, міжміському автотранспорті дозволено проводити без застосування РРО з використанням РК та КОРО.

В решті випадках діють загальні норми Закону про РРО. РРО слід застосовати у разі здійснення розрахункових операцій. Якщо не виконується умова її виникнення, то відповідно РРО немає.

Розрахункова операція в абз. 4 ст. 2 Закону про РРО визначена як приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Місце проведення розрахунків – місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо (абз. 28 ст. 2 Закону про РРО).

Податківці вже декілька років поспіль наполягають, що якщо оплата за товар (послугу), замовленого через Інтернет відбулася із застосуванням платіжних карток покупця за допомогою платіжних систем Wayforpay, LiqPay та інших аналогічних (інтернет-еквайринг), то необхідно застосовувати РРО, якщо місце надання таких товарів (послуг) визначено (див. ІПК від 26.05.2017 р. №387/ІПК/20-40-14-10-17, ІПК ДПСУ від 31.01.2020 р. № 398/6/99-00-05-04-01-06/ІПК, від 28.03.2019 р. № 1303/ІПК/26-15-14-09-01-15, від 23.04.2019 р. №1753/6/99-99-14-05-01-15/ІПК).

Усе про касу і РРО
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Тобто, по-перше, ДПСУ наполягає, що виконуються умови щодо визнання розрахункової операції, а саме продавець приймає від покупця платіжну картку на оплату, незважаючи на те, що фізично він цього не робити, та й не запитує дані картки покупця, а це все робити на договірних основах із таким продавцем платіжна система.

По-друге, фахівці ДПСУ уточнюють, що якщо місце здійснення розрахунків визначити неможливо (наприклад, отримання споживачем комп'ютерних програм, електронних книжок, довідок, висновків, експертних оцінок, договорів, квитанцій, рахунків тощо виключно в електронній формі), то у такому випадку (навіть оплати через інтерент) застосування РРО є необов'язковим. У інших випадках (тобто безпосереднє отримання споживачем товарів чи послуг, в т. ч. замовлених та сплачених через мережу Інтернет) суб'єкт господарювання зобов'язаний застосувати РРО на загальних підставах.

Таким чином, судячи із вищесказаного, оскільки покупець послуг перевезення безпосередньо їх отримує від продавця, тобто є місце розрахунків, то з огляду на вищевказану позицію ДПСУ, при оплаті покупцем за послуги перевезення через LiqPay слід застосовувати РРО.

 

На замітку!

Податківці також наполягають, що РРО необхідно застосовувати й у разі оплати товарів (послуг) з використанням банківського сервісу «інтернет-банкінг» (наприклад, «Приват24» або «Ощад24»)  - див, підкатегорію 109.02 ресурсу «ЗІР»листи ДФСУ від 26.04.2019 р. № 1873/6/99-99-14-05-01-15/ІПК і від 20.05.2019 р. № 2268/К/99-99-13-02-03-14/ІПК).

 

Як проводити розрахунки через РРО, якщо оплата надійшла у неробочий час/святкові дні?

Що стосується використання РРО у позаробочий час та у вихідні, то хоча питання це й міститься у підкатегорії 109.06 ресурсу, «ЗІР», втім відповіді там немає. Допоможе знайти її ІПК від податківців.

Так, в ІПК ДФС у Харківській обл. від 30.05.17 р. №412/ІПК/20-40-14-10-17 та ІПК ДФС у Харківській області від 26.05.2017 р. №387/ІПК/20-40-14-10-17 податківці роз’яснили: «Питання щодо з'єднання РРО з платіжними системами, які приймають кошти в безготівковій формі цілодобово за допомогою мережі Інтернет на даний час законодавчо не врегульоване. У зв'язку з цим, пропонуємо Вам проводити розрахункові операції через РРО після зарахування коштів на Вашу картку у розмірі отриманої оплати».

В уже згаданій ІПК від 25.11.2019 р. №1507/6/99-00-05-04-01-15/ІПК податківці також зауважують: «роздрукування розрахункового документа на РРО здійснюється на підставі виписки з фінустанови».

Тобто податківці пропонують пробивати чек РРО при надходженні оплати через систему LiqPay слід саме на підставі виписки з фінансової установи, тобто після зарахування коштів на розрахунковий рахунок продавця.

Це ідеальний варіант у випадку, якщо покупець спочатку оплачує товар/послугу), а потім його забирає (самостійно чи за допомогою кур’єрської служби)/її отримує, а оплата вже є на рахунку СГ.

Якщо ж, оплати ще немає, тобто СГ ще не отримав кошти від фінустанови, то відповідно й чек РРО не вибив, а клієнт або вже прийшов у магазин за товаром (якщо мова про самовивоз), або вже товар слід відправляти покупцю, або прийшов для отримання послуги, то вищевказані роз’яснення не підходять.

У такій ситуації логічно буде пробивати чек РРО у момент відвантаження товару, чи надання послуги, про що й говорять податківці. У листі ДФСУ від 29.08.17 р. № 1743/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вони зауважують, що пробивати чек РРО потрібно незалежно від того, чи надійшли кошти за товар на розрахунковий рахунок продавця.

 

На замітку!

Фіскали наголошують (див. підкатегорію 109.02 ресурсу «ЗІР»), що в такому касовому чеку потрібно вказувати повну суму проведеної операції та її назву — «передплата товарів/послуг». Якщо розрахунок проводиться за відстроченим платежем, вказується «погашення кредиту».

 

Рекомендації податківців в принципі доповнюють одна одну в залежності від ситуації, що є першою подією: надходження коштів на рахунок СГ, чи відвантаження товару/надання послуги. В ідеалі рекомендуємо отримати й свою ІПК від податківців у цих ситуаціях.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Чи потрібно вести касову книгу за операціями на рахунку 308 та як складати касові ордери?
    Який кореспондуючий рахунок необхідно вказати у прибутковому ордері при прийомі коштів за послуги через ПРРО? Як саме відображати операції у касовій книзі, якщо на кінець дня всю виручку передаємо з рахунку 308 на рахунок 301? Чи потрібно виписувати видатковий ордер для рахунку 308 і прибутковий на рахунок 301 на суму цих коштів? Які коресподуючі рахунки вказувати в видатковому ордері та в прибутковому?
    24.04.2024383
  • Які електронні підписи та печатки можуть застосовуватись в ПРРО?
    Чи можна використовувати електронні печатки, а не іменні ключі касирів для програмного РРО? Чи не буде це порушенням порядка проведення розрахункових операцій?
    02.04.202442
  • ФОП використовує платіжний сервіс LiqPay: чи потрібно РРО?
    Чи належить сервіс LiqPay до сервісу переказу коштів? Чи потрібно застосовувати РРО при оплаті на сайті ФОП за послуги з тимчасового розміщення за допомогою сервісу LiqPay?
    28.03.20241 409
  • Чи застосовує підприємство рахунок 308 при оприбуткуванні готівки із застосуванням КОРО?
    Підприємство перевізник при оприбуткуванні готівки в касу використовує КОРО та РК. Як обліковувати надходження готівки з 23.02.2024 р.?
    25.03.202496
  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202484