• Посилання скопійовано

Перебування у відпустці за власний рахунок: як заповнити звіт з ЄСВ?

Працівники цілий місяць знаходилися у відпустці без збереження зарплати у зв’язку з карантином, але за цей місяць за них було сплачено ЄСВ для збереження страхового стажу. Як у такому випадку заповнити звіт з ЄСВ?

Стаття 83 КЗпП та ст. 25 Закону №504 гарантують право на відпустку без збереження заробітної плати, що надається працівникам в обов’язковому порядку.

Час перебування у відпустці без збереження зарплати зараховуємо до стажу роботи, що надає право на щорічну основну відпустку (п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону №504).

Отже, під час перебування у відпустці без збереження заробітної плати особа вважається працюючою та така, що знаходиться в трудових відносинах, що підтверджується записами у трудовій книжці. Тобто, така відпустка включається до трудового (загального) стажу.

Відповідно до ст. 24 Закону №1058, страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Отже, час перебування працівника у неоплачуваній відпустці не включається до страхового стажу, оскільки протягом цього періоду відсутні страхові внески.

Якщо відпустка без збереження зарплати на час карантину тривала протягом одного календарного місяця, то ЄСВ нараховувати та сплачувати не потрібно, оскільки відсутня база нарахування. Абзац 2 ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ передбачає нарахування ЄСВ на дохід, а в даному випадку доходу немає, отже, і ЄСВ  не сплачуємо, тому працівники втратять місяць страхового стажу.

Податківці у своєму роз’ясненні нагадали, що перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати не гарантує працівникам збереження на цей час страхового стажу. За працівниками зберігається лише їх робоче місце. А ось щодо страхового стажу, то не втратять його лише ті працівники, за яких у розрахунку на місяць буде сплачено не менше, ніж мінімальний страховий внесок з ЄСВ — 1039,06 грн (4723 грн х 22%).

Але, як відомо, сплачувати ЄСВ за працівників у розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок роботодавець може за  умови, якщо протягом місяця працівникам було нараховано дохід. У даному випадку дохід не нараховувався.

У звіті з ЄСВ, а саме в таблиці 6, працівників, які цілий місяць не працювали, оскільки знаходилися у відпустці за власний рахунок, відображаємо так: реквізити з 5 по 10 та з 22 по 25 заповнюється в звичайному порядку, в реквізиті 14 зазначають кількість календарних днів перебування у такій відпустці (30, 31), а в реквізиті 15 - зазначається кількість календарних днів звітного місяця (30, 31), всі інші реквізити не заповнюються.

Відповідно таблиця 1 Звіту з ЄСВ не міститиме жодних даних про нарахування і утримання, оскільки відсутня база нарахування. Сплачена роботодавцем сума ЄСВ залишиться на рахунку як переплата.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241661
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024305
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271