• Посилання скопійовано

Як виправити помилку в товарно-транспортній накладній?

Підприємство «А», яке є замовником транспортних послуг та вантажовідправником, зазначило в ТТН себе як перевізника, хоча для перевезення уклало договір з підприємством «Б, яке й виконало перевезення. Як виправити помилку в ТТН?

Запитання:

Підприємство «А», яке є замовником транспортних послуг та вантажовідправником, зазначило в ТТН себе як перевізника, хоча для перевезення уклало договір з підприємством «Б, яке й виконало перевезення. Як вийти з даної ситуації, оскільки в ТТН підприємство «Б» не зазначено як перевізник, хоча дані транспортного засобу та водія зазначені? Чи можливо оформили бухгалтерську довідку про зазначення того, що підприємство «Б» здійснило таке перевезення? Чи можна якимось іншим способом вирішити це питання?

 

Відповідь:

Насамперед зазначимо, що товарно-транспортна накладна в абз. 27 глави 1 Правил № 363:

  • визначена як єдиний для всіх учасників транспортного процесу документ, призначений для обліку товарно-матеріальних цінностей на шляху їх переміщення, розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи;
  • є одним із документів, що може використовуватися для списання товарно-матеріальних цінностей, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, що може бути складений у паперовій та/або електронній формі;
  • має містити обов'язкові реквізити, передбачені цими Правилами.

Правила оформлення документів на перевезення наведені в главі 11 Правил №363.

Товарно-транспортна накладна, форму якої наведено в додатку 7 Правил №363, є основним документом на перевезення вантажів.

ТТН суб'єкт господарювання може оформлювати без дотримання форми, наведеної в додатку 7 Правил №363, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім'я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача, найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які дають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер), пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора.

Отже, найменування (ПІБ) перевізника та/або експедитора належить до складу обов'язкових реквізитів, який має містити в ТТН типової чи довільної форми.

Відповідно до п. 11.3 Правил №363 на перевезення вантажів автомобільним транспортом замовник (вантажовідправник) виписує ТТН у трьох примірниках, кожен з яких засвідчує своїм підписом.

Після прийняття вантажу згідно з ТТН водій (експедитор) підписує всі її примірники (п. 11.4 Правил № 363).

В п. 11.5 Правил №363 зазначено, що у разі використання ТТН у паперовій формі:

  • перший її примірник залишається у замовника (вантажовідправника);
  • другий – водій (експедитор) передає вантажоодержувачу;
  • третій примірник, засвідчений підписом вантажоодержувача, передається перевізнику.

Правила №363 не передбачають виправлення помилок в обов'язкових реквізитах ТТН. Про спосіб виправлення помилок у ТТН Мінінфраструктури в листі від 11.03.2014 р. №2455/25/10-14 також нічого не зазначає.

Тому виходячи з викладеного, зазначимо, що у разі виявлення помилок у ТТН будь-яким учасником транспортного процесу, таку ТТН вантажовідправник повинен анулювати та скласти нову ТТН з правильним зазначенням усіх обов'язкових реквізитів.

Щоб уникнути ускладнень доцільно перевіряти ТТН ще на стадії її складання.

Докладніше про доставку товару перевізниками вантажів автотранспортом з ТТН читайте тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Первинні документи, типові форми»

  • Що робити, якщо перевізник на заміну CMR надав етикетку?
    Підприємство від перевізника отримало транспортну етикетку на міжнародне перевезення, а не CMR. В етикетці зазначено вантаж, маршрут та немає печатки перевізника. Чи достатньо такої етикетки для документального підтвердження міжнародного перевезення вантажу?
    16.02.2024302
  • Винаймання будинку у фізособи для проживання у відрядженні: підтвердні документи
    Працівники, перебуваючи у довготривалому відрядженні, орендують будинок для проживання у приватної особи (не готель, не ФОП). Які необхідно отримати документи, що підтвердять факт проживання?
    14.02.2024575
  • Оформлення CMR при мультимодальних перевезеннях
    ФОП-перевізник отримав від замовника вантаж із залізничного вагону у Львові і перевіз до Житомира. Вантаж розмитнюватиметься у Києві. Замовник оформив перевезення CMR, а не ТТН, де завантаження і розвантаження в Україні. На його погляд, це мультимодальне перевезення, яке оформляється CMR, а не ТТН. Це правильно? Як оформляти CMR?
    13.02.202493
  • Виправлення помилок в первинних документах, створених в паперовій формі
    Благодійна організація надала благодійну допомогу (генератори) бюджетній установі. В акті приймання-передачі виявлено невідповідність, зокрема, неправильно вказано ціну. Бюджетна установа вже відзвітувала. Як виправити помилку в первинному документі? Які дані відобразити у звіті: з урахуванням виявленої помилки чи без?
    31.01.2024111
  • Starlink для військового підрозділу: документальне оформлення
    Для працівника, який воює, і його підрозділу компанія придбала систему Starlink. Як документально правильно оформити передачу і передати право користування (щомісячна абонплата за користування системи)?
    25.10.2023135