• Посилання скопійовано

Використання майна працівників: оренда або позичка?

Як оформити взаємовідносини з працівником підприємства, якщо він на робочому місці користується власним ноутбуком (або іншим майном). Який договір можна застосувати? Яке буде оподаткування?

Оформлення

Факт використання працівником свого майна у діяльності підприємства повинен бути оформлений  документально. Це може бути відплатний договір оренди такого майна або безоплатний договір позички майна.

Договір оренди (найму) майна регулюється главою 58 ЦКУ. Звертаємо увагу, що договір оренди транспортного засобу за участю фізособи підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 799 ЦКУ). Договори оренди іншого рухомого майна (зокрема, оргтехніки) обов’язковому нотаріальному посвідченню не підлягають.

Договір позички (регулюється главою 60 ЦКУ), за яким однією зі сторін є юрособа, укладається лише у письмовій формі. Обов'язковому нотаріальному посвідченню підлягають договори позички транспортного засобу (крім наземних самохідних транспортних засобів), у якому хоча б однією стороною є фізособа (ст. 828 ЦКУ). Оскільки автомобіль є наземним транспортним засобом,  нотаріальне посвідчення договору позички автомобіля законом не вимагається. Договір позички іншого рухомого майна теж не підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

Підприємство може обрати будь-який з цих цивільно-правових договорів (які регулюються нормами ЦКУ) на власний розсуд.

КЗпП допускає використання інструментів, належних працівникам, з компенсацією за їх зношування (ст.  125 КЗпП). На думку автора, ноутбук (або автомобіль чи інше майно, яке відноситься до основних засобів)  – це не інструмент, тож ця стаття КЗпП не поширюється на використання основних засобів.

Отже, використання підприємством основних засобів, що належать працівникам, можливе тільки на умовах договорів оренди або позички.

 

Оподаткування виплат за договором оренди

Відповідно до пп. 164.2.2 ПКУ до доходу фізособи від надання майна в оренду за цивільно-правовим договором оренди  включається вся сума грошових коштів, що сплачена за користування майном  – орендна плата. 

Оподаткування ПДФО таких доходів у фізособи відбуватиметься за ставкою, передбаченою пп. 167.1 ПКУ (18%), та військовим збором (1,5%).

Податковий агент  - юрособа, що нараховує (виплачує) дохід фізособі за надання нею в оренду майна, сплачує (перераховує) ПДФО до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації).

Підприємство-орендар відображає нарахований та виплачений дохід у вигляді орендної плати за орендоване майно та інформацію щодо утримання та перерахування до бюджету ПДФО і військового збору у формі №1ДФ. У розділі І ф. №1ДФ такий дохід слід відобразити за ознакою доходу «127».  Більш докладно читайте тут та тут>>

Витрати на виплату орендної плати працівнику за використання його майна, витрати на поточний ремонт чи витратні матеріали відносяться до витрат підприємства на загальних підставах – в залежності від напрямку використання такого майна: Дт 23, 91-94 Кт 631.

Звісно, всі ці деталі повинні бути врегульовані у договорі оренди майна.

 

Наслідки договору позички

Оскільки договір позички безоплатний, то й працівник-орендодавець не отримує оподатковуваного доходу, а підприємство-орендар не несе витрат. Проте договір позички, як і договір оренди, буде підставою для визнання витрат на утримання та роботу позиченого майна (поточний ремонт, витратні матеріали тощо, за умови врегулювання цих питань у договорі позички).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Договірні відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Договірні відносини»

  • Договір надання послуг з персоналу нерезидентом
    Підприємство хоче укласти договір із Туреччиною на послуги на території України. Послуги полягають у тому, що фізособи турецької фірми працюватимуть на наших рибальських суднах. Які податки чекають на підприємство? Що треба турецькій фірмі, щоб надіслати сюди своїх людей?
    26.11.2021161
  • Зменшення ціни отриманих послуг після виконання договору
    Підприємство – платник податку на прибуток отримало послуги в 2020 році. У 2021 році було зменшено ціну послуг на підставі акту-коригування від 31.05.2021 р. На яку дату потрібно провести ці зміни в бухобліку? Чи потрібно уточнювати показники звітності за 2020 рік?
    22.06.20211 160
  • Договір комісії на відступлення права вимоги
    За договором комісії комітент доручає комісіонеру право вимоги свого боржника у розмірі 5 млн грн (за ПФД) за винагороду - 1 млн грн. Як в бухобліку відображається така операція та чи виникає дохід?
    02.06.20218981
  • Курсова різниця за агентським договором у валюті
    Юрособа-"єдинник" працює за агентським договором. Нерезидент перераховує авансові платежі. На дату балансу на рахунку агента перебуває валюта, отримана від принципала. Як відображати у фінзвітності таку валюту та курсові різниці?
    23.02.20211841
  • З якої дати сплачувати оренду за новоукладеним договором оренди землі?
    Юрособа уклала з фізособою договір оренди землі сільгосппризначення, дата якого – 01.10.2020 р. Держреєстрація права оренди відбулася 02.11.2020 р. В договорі сказано, що він набуває чинності з моменту підписання да держреєстрації. З якої дати потрібно нараховувати і платити оренду плату?
    27.01.2021290