• Посилання скопійовано

Який документ посвідчує право на нарахування ЄСВ за ставкою 8,41%?

ФОП наймає працівника, який має посвідчення особи з інвалідністю з дитинства довічно. Чи потрібно вимагати копію довідки МСЕК, чи посвідчення є достатнім підтвердженням для нарахування ЄСВ у розмірі 8,41%? Ким повинна завірятися копія довідки МСЕК (ФОПом, який наймає працівника)?

Особа з інвалідністю – це особа зі стійким розладом функцій організму, що під час взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок цього держава має обов’язок щодо створення умов для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист (ст. 2 Закону №875 та ст. 1 Закону №2961).

 

Документи для працевлаштування

Прийняття на роботу осіб з інвалідністю оформляється в загальному порядку. Працівник з інвалідністю подає заяву про прийняття на роботу та такі документи:

  • паспорт (інший документ, що посвідчує особу);
  • трудову книжку;
  • документ про освіту (за необхідності);
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • копію пенсійного посвідчення;
  • довідку МСЕК (про присвоєння йому відповідної групи інвалідності). МСЕК оформлює виписку з акту огляду за формою №157-1/о;
  • індивідуальну програму реабілітації, що видається МСЕК.

На підставі вищезазначених документів видається наказ про прийом на роботу та напередодні подається повідомлення до податкової. 

  

Довідка до акту МСЕК

Довідка до акту МСЕК є частиною виписки з акту огляду МСЕК (ф. №157-1/о). За результатами експертного обстеження видається довідка до акту огляду МСЕК, де зазначається група інвалідності, її причина, термін, до якого встановлено цю групу, та висновок про умови і характер праці людини з інвалідністю. Саме ця довідка є підставою для сплати роботодавцем єдиного соціального внеску в розмірі нижчому, ніж за працівників, яким не встановлене обмеження життєдіяльності, тобто у розмірі 8,41%.

Згідно з абз. 2 пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449 нарахування юридичною особою – роботодавцем ЄСВ у розмірі 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії та закінчується датою припинення інвалідності.

Тобто ФОП може сам завірити копію довідки МСЕК у день прийняття працівника з інвалідністю на роботу, щоб у нього була підстава нараховувати ЄСВ за ставкою 8,41% на дохід працівника з інвалідністю з дати отримання завіреної копії довідки МСЕК. 

Інших винятків, щодо підтвердних документів для нарахування ЄСВ на дохід працівника – особи з інвалідністю з дитинства, законодавство не містить. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»