• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка на дитину до 18 років працівниці, чоловік якої зник безвісти

Чи має право роботодавець надати додаткову відпустку тривалістю 10 днів на дитину до 18 років працівниці, чоловік якої вважається безвісти відсутнім? На підставі чого можна її надати? Може є можливість надати інші пільги працівниці в такому статусі?

Відповідно до ст. 19 Закону про відпустки додаткова відпустка на дітей віком до 15 років одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).

Нагадаємо, що у період дії воєнного стану, зокрема ст. 73 КЗпП, не застосовується (ч. 6 ст. 6 Закону №2136). 

На думку Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці одинока мати це мати:

  • у актовому записі про народження дитини якої відомості про чоловіка як батька дитини внесені в установленому порядку за її вказівкою; 
  • мати дитини, батько якої помер, відповідно до рішення суду позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім або оголошений померлим, якщо ця дитина не була усиновлена іншим чоловіком.

Для одинокої матері визначення віку дитини за яким вона має право на додаткову відпустку є іншим. У загальному випадку одинока мати має право на додаткову відпустку на дітей до досягнення дитиною 18 років. Але вона втрачає право на соціальну відпустку на дітей, якщо її дитина набуває повної цивільної дієздатності до виповнення 18 років (повноліття).

Так, згідно зі ст. 1 Закону про охорону дитинства, дитина - особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Повна цивільна дієздатність може бути надана, зокрема, неповнолітній особі, яка записана матір’ю (батьком) дитини або осягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором (ч. 1 ст. 35 ЦКУ). 

Також повна цивільна дієздатність набувається у разі реєстрації шлюбу фізичною особою, яка не досягла повноліття, з моменту реєстрації шлюбу і зберігається у разі припинення шлюбу до досягнення нею повноліття (ст. 34 ЦКУ

Отже, працівниця, яка має дитину віком до 18 років, батько якої зник безвісти, має право на додаткову відпустку, як одинока мати, – тривалістю 10 календарних днів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь