• Посилання скопійовано

Включення в норматив особи з інвалідністю без ІПР

На роботу влаштовується працівник, який надав довідку МСЕК, але програми реабілітації не надав. Чи вважається такий працівник особою з інвалідністю для виконання нормативу з працевлаштування працівників з інвалідністю? Чи має право бухгалтер нараховувати ЄСВ до доходу за ставкою 8,41%?

Чи вважається такий працівник особою з інвалідністю для виконання нормативу з працевлаштування працівників з інвалідністю?

Документом, що підтверджує інвалідність та містить висновок щодо умов і характеру роботи, є довідка до акту огляду МСЕК.

Пункт 5 Положення № 757 передбачає, що індивідуальна програма розробляється протягом  одного місяця з дня звернення особи з інвалідністю до МСЕК. Індивідуальна програма готується у двох примірниках,  які підписуються головою МСЕК або ЛКК та завіряються  її  печаткою (п. 11 Положння №757):

  • перший  примірник  -  видається особі з інвалідністю;
  • другий   примірник - залишається у МСЕК або ЛКК.

МСЕК або  ЛКК  надсилає,  засвідчені  в  установленому порядку, копії індивідуальної програми лікувально-профілактичному  закладу, органу  праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю,  а у разі потреби - реабілітаційній  установі, учасникам  реабілітаційного процесу та навчальним закладам. Учасником реабілітаційного процесу може бути роботодавець, у якого на момент складання індивідуальної програми реабілітації працює особа з інвалідністю.

Як бачимо, особа, яка працевлаштовується, не повиннанадавати  індивідуальну  програму реабілітації особи з інвалідністю, тим паче, якщо для неї вона носить рекомендаційний характер.    

При прийомі на роботу працівник може надати індивідуальну програму реабілітації, якщо у довідці до акту огляду МСЕК у пункті 12 «висновок про умови та характер праці» зазначено, що особа з інвалідністю може працювати в «особливих умовах праці» без конкретизації таких умов, або коли у названому розділі взагалі нічого не зазначено.

Отже, розуміємо, що ІПР потрібна роботодавцю для визначення умов праці особі з інвалідністю.

Тому для виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю роботодавцю цілком достатньо довідки МСЕК,яка вже провела медичний огляд, встановила стан здоров’я, визначивши групу інвалідності та можливість виконання особами тієї чи іншої роботи. 

 

Чи має право бухгалтер застосовувати при нараховуванніЄСВ на дохід працівника ставку 8,41%?

Згідно з ст. 3 Закону № 875 інвалідність як міра втрати здоров’я визначається шляхом експертного обстеження в органах медико-соціальної експертизи центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

За результатами експертного обстеження видається «Довідка до акту огляду медико - соціальною експертною комісією», за формою затвердженою  наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.07.2012 р. № 577 (форма 157-1). У довідці зазначається група інвалідності, її причина, термін, до якого встановлено цю групу, та висновок про умови і характер праці людини з інвалідністю.

Тож, саме копія довідки МСЕК є підставою для сплати роботодавцем ЄСВ з доходу особи з інвалідністю за ставкою 8,41%.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202433
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20247082
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241971
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202448
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024347