• Посилання скопійовано

Зменшення благодійною організацією виплати середньої зарплати мобілізованому працівнику у 2024 році

У благодійної організації є мобілізований працівник з березня 2022 року. Весь час (2022-2023 рр.) йому виплачувалась середня зарплата. З 2024 р. БО не зможе виплачувати всю суму середньої зарплати, тому планує виплату в меншій сумі за його згодою. Як правильно це оформити? Йому також ще не надавалась відпустка

Як відомо, до 19 липня 2022 р. ст. 119 КЗпП передбачала збереження за мобілізованим працівником місця його роботи, посади та середнього заробітку.

Тобто роботодавець (в т.ч. і неприбуткові організації) мали виплачувати середній заробіток мобілізованим працівникам за місцем його працевлаштування.

Однак, 15 липня 2022 року ВРУ Президент підписав Закон №2352, який з 19 липня 2022 року звільнив роботодавців від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу та залишив за цими працівниками тільки збереження місця роботи та посади. 

Проте, відтоді й до сьогодні жодним законом чи будь-яким іншим нормативним документом не обмежено в праві неприбуткову організацію прийняти рішення щодо добровільного нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам з відповідним оподаткуванням та відображенням в об’єднаній звітності. 

І як видно з питання, благодійна організація скористалася таким правом, яке надає ст. 9-1 КЗпП, де вказано, що організація в межах своїх повноважень і за власні кошти може встановлювати додаткові відповідно до законодавства трудові і соціально-побутові пільги для працівників.  Прийняте рішення благодійна організація мала зафіксувати в наказі.

Тому стає зрозумілим, що благодійний фонд дотримався встановлених вимог ст. 119 КЗпП, зберіг робоче місце та посаду, а також прийняв добровільне рішення про подальшу виплату мобілізованому працівнику середнього заробітку.

Зараз постає ще одне питання, яке полягає в тому, що з 2024 року благодійна організація не матиме змоги виплачувати середній заробіток, але хоче продовжувати підтримувати свого мобілізованого працівника матеріально, але в меншій сумі.

Тож, як вже зазначено вище, виплата середньої зарплати з 19.07.2022 є суто добровільним рішенням. Тому благодійна організація вправі видати новий наказ та зафіксувати в ньому рішення щодо зміни суми виплати мобілізованому працівнику з 2024 року з продовженням збереження місця роботи та посади.

Нарахування добровільної виплати мобілізованому працівнику можна здійснювати в будь-якій сумі: 

  • 100% чи інший відсоток від нарахованої середньої, проведеної за нормами Порядку №100; 
  • Фіксованій сумі (у розмірі окладу, МЗП тощо).

При цьому потрібно пам’ятати, що доходи (прибутки) неприбуткової організації мають використовуватися виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Тобто доходи, отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватися виключно на реалізацію своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов'язаних із ними осіб.

Тож якщо виплата середньої зарплати (іншої суми) мобілізованим працівникам передбачена статутом неприбуткової організації, наприклад як інші виплати, що входять до витрат на оплату праці, то добровільна її виплата вважатиметься витратами в межах статутної діяльності БО.

Щодо відпустки: оскільки працівник зараз мобілізований, він не може її використати, а грошова компенсація відпустки може бути нарахована лише при його звільненні. Тож зараз БО може тільки чекати, коли працівник буде демобілізований та зможе використати відпустку або звільнитися за власним бажанням і отримати її компенсацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202435
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20247362
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20242031
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202451
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024356