• Посилання скопійовано

Декларування доходів громадянина України та право на зарахування ЄСВ

Особа знаходиться за межами України більше 183 дні, центр життєвих інтересів за кордоном (родина, оренда житла), доходи одержує від іноземного роботодавця. У відповідності до законодавства країни перебування така особа вважається податковим резидентом такої країни та сплачує там всі податки з доходів. Чи потрібно такій особі подавати декларацію про доходи в Україні? Чи є механізм для зарахування ЄСВ на підставі міжнародних договорів?

Чи потрібно подавати декларацію?

Якщо українці працюють за кордоном або отримують інші доходи (крім допомоги від іноземних держав та їхніх державних фондів, а також від іноземних компаній), такий дохід є іноземним, і українці зобов'язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити ПДФО за ставкою 18% (пп. 167.1 ПКУ), а також військовий збір за ставкою 1,5% (пп. 1.3 пп. 16-1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Разом з цим відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном. Для зарахування податків необхідно отримати довідку про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, легалізовану у відповідній закордонній дипломатичній установі України країни, де було отримано дохід. При цьому військовий збір за ставкою 1,5% сплачуєтьсябез зменшення.

Детальніше про декларування громадянами доходів, які отримані за кордоном, можна прочитати тут.

Але слід врахувати таку особливість для громадян України, які тривалий час перебувають за кордоном.

Відповідно до пп. 14.1.213 ПКУ, фізичною особою-резидентом вважається фізична особа, яка має місце проживання в Україні. У разі, якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів протягом податкового року. 

Тож якщо дана фізособа має документи, якими зможе підтвердити свій нерезидентський статус (договір про працевлаштування, право на проживання, довідку про резидентський статус в іншій країні тощо), то вона може не декларувати одержані доходи за кордоном. Проте, якщо надати документи фізособа не зможе, то, на наш погляд, вона повинна задекларувати та оподаткувати отримані доходи. 

 

Зарахування страхових внесків в рахунок ЄСВ

Зарахування страхових внесків, сплачених особою в країні перебування, в рахунок сплати ЄСВ в Україні для отримання в подальшому пенсії законодавством не передбачено. Проте Закон про ЄСВ надає можливість особам, які працюють за кордоном добровільно сплачувати ЄСВ.

Дохід, отриманий фізичною особою за межами України, не є базою нарахування єдиного внеску, але громадяни України, які працюють за її межами, мають право на добровільну сплату єдиного внеску, у разі укладання договору про добровільну участь на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, згідно з ч. 1 ст. 10 Закону про ЄСВ

Базою нарахування ЄСВ для таких осіб є самостійно визначені суми, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску.

Перелік документів, необхідних для укладення договору зазначено в Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну №449.

Згідно з п. 3 розділу V Інструкції №449, для добровільної сплати ЄСВ, особа має подати:

  • заяву про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску), за формою згідно з додатком 3 до цієї Інструкції, в якій зазначають, у якому виді загальнообов’язкового державного соціального страхування вони бажають брати участь;
  • копію трудової книжки (за наявності);
  • виписку з системи персоніфікованого обліку (ОК-5);
  • копію документа, що посвідчує особу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246832
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024343