• Посилання скопійовано

Чи можна отримати ФОПу допомогу по вагітності, якщо він не сплачував ЄСВ в розрахунковому періоді?

У ФОПа в червні 2023 р. планується лікарняний по вагітності та пологах. Розрахунковий період буде червень 2022 – травень 2023 рр. ЄСВ ФОП не сплачує. Чи достатньо буде сплатити ЄСВ за ІІ квартал 2023 р., щоб отримати допомогу по вагітності та пологах від ПФУ?

За законодавством до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. 

Тобто, фізична особа – підприємець, яка не сплатила ЄСВ, не є застрахованою особою у місяцях, за які не сплачено ЄСВ.

Згідно з абз. 1 пп. 1 ст. 25 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105: «Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами».

Згідно з абз. 1 пп. 1 ст. 26 ЗУ №1105: «Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі (крім працівників та гіг-спеціалістів резидентів Дія Сіті) у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу), обчисленої у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, і не залежить від страхового стажу».

Згідно з пп. 2 ст. 26 ЗУ №1105: «Сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку».

Виходячи з вищевикладеного, у разі відсутності відрахування єдиного соціального внеску, фізична особа – підприємець втрачає право на отримання допомоги по вагітності та пологах у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу).

Отже,  Держпраці дійшли висновку,  що ФОП не є застрахованою особою в місяцях несплати ЄСВ. Тоді у місяцях сплати він є застрахованою особою.

Але  чи може він претендувати на лікарняні виплати від ПФУ?

Як випливає з норм чинного законодавства, то тут проблем ніби й немає. Розрахунковим періодом для декретних/лікарняних є 12 календарних місяців, що передують місяцю настання тимчасової непрацездатності. Але в нормативці не зазначено, що ФОП має сплатити ЄСВ «за себе» за всі ці 12 місяців

Тож на нашу думку, у розрахунок можна включити дохід лише тих місяців, за які ФОП фактично сплатив ЄСВ (п. 3 Порядку №1266). Отже, спробувати можна, але чи профінансує ПФУ цей лікарняний, невідомо.

Якщо ж ПФУ відмовиться фінансувати лікарняний по вагітності та пологах, то можна звернутися в соцзабез. 

Врахуйте, що від соцзабезу сума допомоги буде невеликою — 25 % прожиткового мінімуму  для працездатної особи (ПМПО) на місяць (пп. 5 п. 7 Порядку № 1751). У 2023 році ПМПО становить 2684 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241631
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202435
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024303
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241261