• Посилання скопійовано

Страховий стаж для лікарняного та «довідковий» розрахунок

З 01.01.2011 р. страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб та відображається у додатку 9, який надає ПФУ. З 01.01.2021 р. звітність з ЄСВ квартальна. Як визначати страховий стаж для лікарняних? Чи потрібно додавати до стажу, вказаного у додатку 9, місяці роботи на підприємстві?

Відповідно до пп "б" п. 176.2 ПКУ особи, які мають статус податкових агентів, та платники єдиного внеску зобов’язані подавати у встановлені строки Розрахунок (з розбивкою по місяцях звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Такий розрахунок подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ). Подає розрахунок роботодавець лише у разі нарахування сум зазначених доходів працівникам протягом звітного періоду.

Для недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання соціальних виплат впроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий». У Розрахунку з типом «Звітний» як «Довідковий» зазначається інформація щодо призначення застрахованим особам, зокрема страхових виплат (абз. 7 п. 1 розділу ІІІ Порядку № 773).

Розрахунок з типом “Довідковий” подається  роботодавцем поза межами звітного періоду для призначення застрахованим особам (та містить виключно інформацію по таких особах) страхових виплат.

Крім позначки у Додатку 1 зарплатної звітності про тип “Довідковий” у його «шапці», у рядку 035 ставиться позначка в рядку “для призначення інших соціальних виплат”.

Отже, якщо працівник претендує на лікарняні, довідковий Розрахунок слід подати раніше або разом з поданням заяви-розрахунку до ФСС. Оскільки протягом 10 робочих днів  після надходження заяви-розрахунку фахівцям ФСС слід перевірити наявність даних про страхувальника в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, дані про сплату ЄСВ, коректність нарахованих  виплат.

Враховуючи вищезазначене, бухгалтеру підприємства після отримання Додатку 9 від ПФУ, який підтверджує страховий стаж працівника для лікарняного, та, наприклад якщо у травні закінчується третій рік стажу і працівнику треба нараховувати вже не 50%, а 60% середньої зарплати, то для правильного розрахунку лікарняних бухгалтеру спочатку потрібно подати Додаток 1 з типом “Довідковий” квартальної зарплатної звітності  поза межами звітного періоду, який і підтвердить факт сплати ЄСВ за працівника, дочекатися квитанції №2 про прийняття, потім отримати Додаток 9 в якому вже буде включено останні місяці роботи працівника, перед лікарняним, до страхового стажу. І вже керуючись актуальним Додатком 9, розрахувати середню зарплату та подати заяву-розрахунок.

Звертаємо увагу, незважаючи на поданий проміжний «Довідковий» Розрахунок, не позбавляє роботодавця обов’язку від подання інформації про цих працівників у «Звітному» Розрахунку!  І взагалі – по суті, статус справжнього звіту матимуть будь-які типи Розрахунку, крім «Довідкового» (саме тому для нього не встановлено жорстких строків подання, тож не буде і штрафів за порушення цих строків!).

Аналогічну думку щодо цього висловлює ПФУ в листі від 22.01.2021 р. № 2800-050102-1/2832 і Мінфін у листі від 27.01.2021 р. № 11220-02-62/2362.

Отже, покарати роботодавця за несвоєчасне подання Довідкового Розрахунку не зможуть. Але затримка його подання призведе до затримки призначення страхових виплат застрахованим особам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241691
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202437
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024307
  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202437
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241271