• Посилання скопійовано

Відображення в ліквідаційному Звіті з ЄСВ звільнення від сплати на час карантину

Приватний підприємець планує закрити свою діяльність і ліквідуватися як ФОП. Як правильно подати звіт з ЄСВ (ліквідаційний). Як відображати у звіті ті місяці, в яких звільнено від сплати ЄСВ у зв’язку з карантином?

Згідно з п. 2 розділу ІІІ Порядку №435, ФОП, в тому числі ФОП – платники ЄП, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 10 розділу ІІІ Порядку № 435).

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» ФОП формують та подають до податкового органу – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 11 розділу ІІІ Порядку №435).

Відповідно до пп. 1 п. 13 розділу ІV Порядку №449 для платників, зазначених у пп. 3 п. 1  розділу ІІ Порядку №449, останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.

ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

У Звіті з ЄСВ (форма 5) заповнюються дані, починаючи з початку року і до кінця місяця, в якому ФОП вирішив припинити свою діяльність. Виправляти помилки в ліквідаційних звітах не можна, але якщо помилка виявиться до закінчення граничного строку подання, то можна подати Звіт з ЄСВ з правильними даними з типом «Новий звітний». 

Законом № 533-ІХ, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ,  тимчасово було звільнено від нарахування та сплати ЄСВ за себе усіх ФОП на періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року.

Також Законом № 591-ІХ продовжено звільнення ФОП від сплати ЄСВ за себе за період з 1 травня по 31 травня 2020 року.

Тобто, ФОП могли самостійно прийняти рішення про сплату ЄСВ в цей період у розмірах та порядку, визначених законодавством. У такому разі інформація про сплачені суми повинні зазначатися у Звіті з ЄСВ.

У разі, якщо ФОП здійснив оплату внесків за березень та травень 2020 року до набрання чинності зазначених законів, то такі суми зараховуються у рахунок майбутніх платежів за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску.

Щодо страхового стажу зазначимо, що відповідно до змін, які були внесені до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для зазначених осіб, які не сплачували страхові внески за періоди з 1 березня до 31 травня 2020 року, такі періоди включаються до страхового стажу. Оскільки вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.

Отже, ФОП, які скористалися правом не сплачувати ЄСВ за себе у періоди звільнення, подають ліквідаційний баланс починаючи з початку року і до кінця місяця, в якому особа вирішила припинити свою діяльність, заповнивши лише графи з місяцями за які було сплачено страхові внески.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202421
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.2024548
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241811
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202441
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024330