• Посилання скопійовано

Коли розпочинати застосовувати ставку ЄСВ - 8,41%?

Працівник з інвалідністю надав підприємству довідку МСЕК не з моменту встановлення йому групи інвалідності. Як бухгалтерії застосовувати пільгову ставку ЄСВ такому працівнику: з моменту встановлення йому групи інвалідності чи з моменту одержання такої довідки?

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, платниками ЄСВ є роботодавці – підприємства, установи та організації, інші юрособи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного держреєстру юросіб, фізосіб – підприємців та громадських формувань, у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.
Згідно з абз. 7 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ платниками ЄСВ є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, які використовують найману працю та виплачують допомогу по тимчасовій непрацездатності, допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами.

Абзацом 1 п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ визначено, що базою нарахування ЄСВ для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці із змінами і доповненнями, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Також базою нарахування ЄСВ для зазначених платників є сума допомоги по тимчасовій непрацездатності та сума допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами (абз. 2 п. 1 ч. 1  ст. 7 Закону про ЄСВ).

ЄСВ для платників, зазначених у ст. 4 Закону про ЄСВ, встановлюється у розмірі 22% до визначеної ст. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

При цьому для підприємств, установ і організацій, в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється відповідно у розмірі 8,41%. визначеної п. 1 ч. 1 cт. 7 Закону про ЄСВ бази нарахування ЄСВ для працюючих осіб з інвалідністю (ч. 13  ст. 8 Закону про ЄСВ).

Відповідно до п. 8 розд. ІІІ Інструкції № 449, підставою для застосування ЄСВ у розмірі 8,41% є завірена копія довідки МСЕК.
Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону про ЄСВ нараховується ЄСВ (ч. 2 ст. 9 Закону про ЄСВ).

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатку 4 до Порядку №435.

Отже, роботодавці нараховують ЄСВ працюючим особам з інвалідністю на суми заробітної плати (доходу), допомоги з тимчасової непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами у розмірі 8,41% починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки МСЕК, та закінчуючи датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

Отже, якщо працівник з інвалідністю надав підприємству довідку МСЕК не з моменту встановлення йому групи інвалідності, бухгалтерії слід  застосовувати ставку ЄСВ 8,41% з дати одержання такої довідки. Тому, щоб не ділити заробітну плату за місяць на частини, на одну з яких нараховується 22% ЄСВ, а на іншу – 8,41% ЄСВ, рекомендуємо брати довідки від працівників першого числа місяця.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Оплата обладнання нерезидентом за трьохстороннім договором: облік та оподаткування
    Міжнародний фонд надає грант/безповоротну фінансову допомогу Військовій адміністрації на закупівлю брикетувальника. В межах трьохстороннього договору Міжнародний фонд (надавач допомоги) за делегуванням Військової адміністрації перераховує оплату за брикетувальник постачальнику - резиденту, фінансування здійснюється в євро. Хто в даному випадку визнає дохід за даною операцією? Чи порушує постачальник-резидент вимоги НБУ щодо розрахунків на території України в національній валюті?
    23.02.202432
  • Ставка 8,41% до лікарняних за відсутності довідки МСЕК
    Чи потрібно застосовувати ставку ЄСВ 8,41% при нарахуванні електронних лікарняних (нарахування після надання довідки), якщо на час перебування на лікарняних працівник не мав інвалідності і один з лікарняних вже перебував в статусі "готовий до сплати"?
    21.02.20241131
  • Компенсація при звільненні мобілізованому працівнику
    В лютому 2024 року звільняється працівник, який був мобілізований в березні 2022 року. Як розрахувати компенсацію за невикористану відпустку?
    15.02.20241 2854
  • ФОП був на ЄП, потім на загальній системі, потім знову на ЄП: як заповнити ЄСВ-додатки в деклараціях?
    ФОП з 01.01.2023 по 31.07.2023 р. перебував на ЄП 2%, потім з 01.08.2023 по 30.09.2023 р. на загальній системі, з 01.10.2023 по 31.12.2023 р. знову на ЄП 5%. Усі 12 місяців 2023 року ФОП сплачував ЄСВ в сумі 1474,00 грн і хоче задекларувати цю сплати для зарахування страхового стажу. Як заповнити ЄСВ-додатки у декларації з ЄП та декларації про доходи?
    26.01.202491
  • Добровільна сплата ЄСВ ФОПом: декларація та штрафи
    Якщо ФОП, який зареєстрований 25.05.2023 р., сплатить ЄСВ за період червень - грудень 2023 р. (10318,00 грн) в січні 2024 р. та відобразить нарахування: жовтень 2023 р. – 2948,00 грн, листопад 2023 р. – 2948,00 грн, грудень 2023 р. – 4422,00 грн, то до страхового стажу буде зараховано 3 місяці? Чи для зарахування до стажу семи місяців краще відобразити в звітності нарахування в розрізі кожного місяця в сумі 1474,00 грн? Чи буде штраф за несвоєчасну сплату, в якому розмірі?
    22.01.20241 7823