• Посилання скопійовано

Компенсація за невикористану відпустку при звільненні: чи завжди буде ЄСВ?

Працівник при звільненні отримує компенсацію за невикористану відпустку. Як правильно оформити звільнення, строки виплати компенсації, щоб на цю суму не нараховувати та не сплачувати ЄСВ?

Відповідно до ст. 116 КЗпП, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Сума нарахованої грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки, є базою для нарахування ЄСВ при виплаті роботодавцем таких сум в день звільнення працівника. Відповідного висновку доходить ДФС у Волинськiй областi в ІПК від 08.08.2018 р. №3457/03-20-13-08-07/ІПК.

Пояснюється це тим, що базою нарахування ЄСВ роботодавцями є, зокрема, сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі. При цьому суми грошових компенсацій у разі невикористання, зокрема, щорічних (основної та додаткових) відпусток у розмірах, передбачених законодавством, є складовою фонду додаткової зарплати, як оплата за невідпрацьований час.

Водночас, суми, нараховані після звільнення за невідпрацьований час, зокрема, компенсація за невикористану відпустку,  не є об'єктом для нарахування ЄСВ. Як зауважують податківці  в листі ДФС від 11.02.2016 р. №2262/5/99-99-17-03-03-16,  у разі нарахування та виплати роботодавцем сум грошових компенсацій невикористаних щорічних (основної і додаткової) відпусток та матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань працівнику після його звільнення, єдиний внесок на такі суми не нараховується, оскільки суми зазначених грошових компенсацій та допомоги не є платою за відпрацьований час, а роботодавець не має обов’язку страхувальника щодо звільненого працівника.

Отже, згідно з нормами КЗпП всі виплати, які належать працівнику, зокрема, і компенсація за невикористану відпустку, мають бути  нараховані та виплачені в день звільнення. У такому разі компенсація є базою нарахування ЄСВ. Якщо компенсація за невикористану відпустку нараховується вже після звільнення працівника, ЄСВ на зазначену суму компенсації не нараховується. Проте в цьому випадку є  відповідальність перед працівником за несвоєчасний розрахунок при звільненні відповідно до ст. 117 КЗпП, а також фінансова санкція за порушення інших вимог законодавства про працю відповідно до ст. 265 КЗпП в розмірі 1 мінімальної зарплати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246872
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024343