• Посилання скопійовано

Чи можна виплачувати допомогу з тимчасової непрацездатності суміснику за рахунок ПФУ?

Працівник працює за сумісництвом. На порталі ПФУ є електронний лікарняний цього працівника. Чи має право роботодавець оплатити лікарняний працівнику-суміснику ?

Лікарняний за рахунок ПФУ

З січня 2023 року допомога з тимчасової втрати працездатності за рахунок ПФУ оплачується або за основним місцем роботи, або за сумісництвом.

В абз. 2 ч. 1 ст. 22 Закону №1105 зазначено: «Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

У листі ПФУ від 16.01.2023 р. №1468-1025/Я-03/8-2800/23 зазначено, що у словосполученні «надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом)» використано сполучник «або», який уживається на означення того, що з ряду перелічуваних предметів (явищ тощо) можливий тільки один!

Тут фахівці ПФУ у листі від 16.01.2023 р. №1468-1025/Я-03/8-2800/23 навели висновки: «частиною першою статті 22 Закону визначено першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності та допомогу по вагітності та пологах страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності).

З урахуванням наведеного допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах призначається та надається застрахованим особам страхувальниками за основним місцем роботи (діяльності), і лише у разі нереалізації застрахованою особою права на таку допомогу вона надається за місцем роботи за сумісництвом (наймом)».

Також про «першочерговість» фахівці ПФУ зазначали в листі від 26.01.2023 р. №2748-2294/К-03/8-2800/23: «Першочерговість реалізації права застрахованих осіб на допомогу по тимчасовій непрацездатності страхувальниками за основним місцем роботи» .

На думку фахівців ПФУ у листі ПФУ від 24.01.2023 №2371-2159/Я-03/8-2800/23, документальним підтвердженням нереалізації права застрахованої особи на страхову виплату у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності буде вмотивоване рішення роботодавця про відмову в призначенні страхової виплати.

Отже, за рахунок ПФУ оплачується лікарняний за основним місцем роботи. І лише в разі відмови в оплаті лікарняного за основним місцем працівника, цей лікарняний може бути оплачений за сумісництвом.

 

Лікарняний суміснику за рахунок роботодавця

У листі від 26.01.2023 р. №2748-2294/К-03/8-2800/23 фахівці ПФУ зазначили, що питання надання лікарняних за перші п’ять днів тимчасової непрацездатності врегульовано нормами Порядку №440. І це відповідає нормі абзацу другого частини другої статті 15 Закону №1105.

Нагадаємо: Порядком №440 врегульовано умови оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, застрахованій особі (далі — дні тимчасової непрацездатності) за кошти роботодавця.

Пунктом 2 Порядку №440 визначено, що оплата перших п'яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу). Тут ключовим є словосполучник «та», тобто перші 5 днів тимчасової непрацездатності оплачуємо в тому числі і за сумісництвом. 

Адже про оплату перших 5 днів хвороби та умови її виплати зазначено в абз. 2 ч. 2 ст. 15 Закону №1105, а умови для виплати саме допомоги (не перших 5 днів!) по тимчасовій непрацездатності згадано в  абз. 1 ч. 2 ст. 15 Закону №1105. Тож оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності і допомога по тимчасовій непрацездатності – ці різні виплати, а не одне і те саме. Хоча для спрощення ми часто і те, й інше називаємо одним словом «лікарняні». 

 

Висновки

Лікарняний за рахунок ПФУ працівнику-суміснику може бути оплачений лише в тому випадку, якщо йому було відмовлено в оплаті лікарняного за основним місцем роботи. Перші 5 днів за рахунок роботодавців оплачуємо як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом.

Читайте також тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь