• Посилання скопійовано

Врахування оплати за вихідні дні при розрахунку середньої зарплати для оплати днів відрядження

Працівник весь травень працював у відрядженні, в тому числі і у вихідні дні (8 днів). За роботу у вихідні отримав оплату в подвійному розмірі. За робочі дні працівник отримав оплату за відрядження по середньому заробітку. Чи враховується оплата роботи у вихідні дні у подвійному розмірі, що була здійснена у розрахунковому періоді 2 місяці, при розрахунку середнього заробітку для оплати днів відрядження?

Згідно з ст. 121 КЗпП, працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.

Якщо працівник спеціально направлений для виконання роботи у вихідні дні, тоді відрядженому за роботу у вихідний день за згодою сторін може бути (ст. 72 КЗпП):

  • або наданий інший день відпочинку;
  • або виплачена грошова компенсація у подвійному розмірі.

В ст. 107 зазначено про компенсацію за роботу у вихідні дні, а саме, що вона оплачується у подвійному розмірі:

1) відрядникам - за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у вихідний день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму.

Оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані.

Оскільки оплата у зазначеному розмірі провадиться за години, фактично відпрацьовані у вихідний день, то працівникам, яким установлено посадовий оклад, оплату за роботу у цей день доцільно здійснювати виходячи з годинної ставки, так зазначається і в  листі  Мінекономіки від 31.08.2020 р. №3511-06/53106-07

Тож, потрібно зважати на такі нюанси оплати, якщо працівник працює у відрядженні і у вихідні дні:

  1. за робочі дні працівнику платимо або денну, або середню зарплату, залежно від того, яка виплата більша;
  2. за роботу у вихідні платимо компенсацію, з розрахунку його тарифної ставки чи окладу, за години фактично відпрацьовані в подвійному розмірі.

 

Чи враховується оплата роботи у вихідні дні, що була здійснена у розрахунковому періоді 2 місяці у подвійному розмірі, при розрахунку середнього заробітку для оплати днів відрядження в майбутньому?

В листі Мінсоцполітики від 29.10.2019 р. №1565/0/206-19 фахівці зазначали, що при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов’язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин).

Тобто при обчисленні середньоденної заробітної плати для оплати днів службового відрядження необхідно заробітну плату за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні розділити на фактично відпрацьовані протягом цих місяців робочі дні, з урахуванням виплат за роботу у вихідний день та дня роботи у вихідний.

Для обчислення середньоденної зарплату для оплати днів службового відрядження слід зробити наступне:

1. Обчислити суму зарплати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні з урахуванням виплат за роботу у вихідні дні у подвійному розмірі;

2. Полічити фактично відпрацьовані протягом цих місяців робочі дні з урахуванням днів роботи у вихідні дні.

3. Поділити розраховану суму зарплати на пораховану кількість відпрацьованих днів.

Отже,  включаються до розрахунку середньої зарплати ті 8 днів травня з подвійною оплатою, коли працівник працював у вихідні.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Випробувальний строк для працівника у ФОП на ЄП ІІ групи
    Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника із випробувальним строком та як це оформити? Якщо після закінчення випробувального терміну працівник не підходить, як правильно його звільнити? Як правильно зробити запис в трудовій книжці на прийом та звільнення? Якщо працівнику не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?
    11.09.2024529
  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202430
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 553
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.20241 095
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202456