• Посилання скопійовано

Доплата працівнику за ведення військового обліку

Працівник – менеджер пройшов спеціалізоване навчання з ведення ВО на підприємстві та отримав відповідний сертифікат, після чого на нього наказом покладено обов'язок з ведення кадрового та військового обліку. У штатному розкладі посади кадровика немає. Чи можна сформулювати назву оплати за виконання таких обов'язків у наказі як доплата/надбавка за збільшення обсягу робіт?

Згідно з пп. 8 Порядку №1487 обов’язки з ведення військового обліку на підприємствах покладаються на працівників служби персоналу, служби управління персоналом. За відсутності штатної одиниці служби персоналу обов’язки з ведення військового обліку покладаються на особу, яка веде облік працівників на підприємстві. Це зазвичай кадровик, але може бути бухгалтер чи інша особа, яка на це уповноважена.

Особа, відповідальна за ведення військового обліку (крім державних службовців), повинна відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним для інспектора з військового обліку відповідно до національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій». Також має обов’язково проходити підвищення кваліфікації не рідше одного разу на п’ять років. Підвищення кваліфікації проводиться ліцензованими  закладами освіти, що провадять освітню діяльність з підвищення кваліфікації працівників. Такі заклади освіти кожні два роки погоджують з Генеральним штабом Збройних Сил програми підготовки.

Звертаємо увагу, що підприємства щороку до 1 жовтня визначають потребу в підвищенні кваліфікації цих працівників (пп. 12 Порядку №1487). Таку потребу, доречно, передбачати у наказі. Так, відповідно до пп. 72 Порядку №1487 підприємства щороку до 1 лютого видають накази про стан військового обліку за минулий рік та завдання на наступний рік на підставі звітів, результатів вжитих заходів та перевірок стану військового обліку в минулому році відповідно до компетенції.

Крім того, наказами підприємств визначаються завдання щодо методичного забезпечення військового обліку, підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, інші заходи щодо поліпшення стану військового обліку, а також затверджуються плани перевірок стану військового обліку на підприємствах, які перебувають у сфері їх управління.

Щодо доплати зазаначимо:

Для належного функціонування системи військового обліку (забезпечення її автоматизації із застосуванням Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів) визначається кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку, з урахуванням норм визначених пп. 9 Порядку №1487.

Якщо на підприємстві працює до 500 працівників, брати в штат окрему особу, яка відповідатиме за ведення військового обліку, не потрібно, достатньо покласти ці обов’язки на особу, що відповідальна за облік працівників, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (пп. 10 Порядку №1487). 

Свого часу, Мінсоцполітики у листі від 09.02.2018 р. №227/0/101-18/281 щодо проведення доплати зазначила, якщо на посадову особу кадрового підрозділу або служби управління персоналом покладаються додаткові обов’язки з ведення військового обліку, які не передбачено посадовою інструкцією, то за їх виконання встановлюється відповідна доплата. Якщо в посадовій інструкції, такого працівника, визначено завдання з ведення військового обліку, то доплата, передбачена Порядком, не виплачується. У такому разі відповідальна особа при веденні військового обліку виконує свої безпосередні обов’язки та отримує відповідну оплату з урахуванням виконання зазначених функціональних обов’язків.

Отже, зрозуміло, що доплата в розмірі до 50% посадового окладу виплачується або не виплачується залежно від того, чи передбачено такий обов’язок посадовою інструкцією. При цьому обмеження доплати у розмірі 50 % не є обов'язковим для приватних підприємств, вони можуть встановлювати доплату у більшому розмірі залежно від фінансових можливостей та, звісно ж, за власні кошти. В наказі, доречно, написати: «… встановити доплату за ведення військового обліку на підприємстві у розмірі 50% посадового окладу».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Випробувальний строк для працівника у ФОП на ЄП ІІ групи
    Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника із випробувальним строком та як це оформити? Якщо після закінчення випробувального терміну працівник не підходить, як правильно його звільнити? Як правильно зробити запис в трудовій книжці на прийом та звільнення? Якщо працівнику не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?
    11.09.2024383
  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202429
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 521
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.20241 073
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202456