• Посилання скопійовано

Витрати на проїзд та проживання кандидата, який приїжджає на співбесіду

Кандидат на посаду має приїхати на співбесіду. У разі успіху він буде прийнятий на дистанційну роботу з можливими приїздами на підприємство. Чи можна оформити відрядження на зворотній квиток, якщо кандидата буде прийнято на посаду, а квиток на співбесіду і проживання в готелі показати як додаткове благо з усіма податками? Чи можна витрати на проїзд і проживання в готелі показати, як додаткове благо з усіма податками, якщо кандидата не буде прийнято на посаду?

Гарантії щодо компенсації витрат на відрядження, передбачені ст. 121 КЗпП, стосуються виключно працівників підприємства. Окрім цього, звільнення від оподаткування вартості проживання та проїзду встановлено лише для осіб, які знаходяться у трудових відносинах із таким роботодавцем (абз. 2 пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ).

Згідно з пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ до оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо, зокрема, у вигляді суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або витрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з цим розділом.

Отже, оформлення відрядження для оплати зворотного квитка кандидату на посаду, який приїде на співбесіду, не можна, бо він не є працівником даного підприємства. Навіть за умови прийняття працівника на роботу у день співбесіди, оформлення відрядження в одну сторону без повернення не передбачено чинним законодавством.

Таким чином, вартість проживання, проїзду та інших витрат кандидата на посаду включається до його оподатковуваного доходу і оподатковується ПДФО (18%) та військовим збором (1,5%) як додаткове благо.

Оскільки такий дохід надається особі у негрошовій формі (у вигляді проживання, проїзду), то для визначення бази оподаткування ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт, передбачений пп. 164.5 ПКУ. У 2024 році його розмір становить - 1,2195. 

Нагадаємо, що у разі надання доходу в негрошовій формі  податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ податковий агент (майбутній роботодавець), який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку (майбутнього працівника), зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок.

Тож, майбутній працівник, який отримав такий дохід повинен внести відповідну суму податків (ПДФО та ВЗ) на поточний рахунок або в касу підприємства. Якщо ж підприємство прийме рішення сплатити податок замість такої особи, то сума сплачених податків також потрапить до оподатковуваного доходу і з неї повинен бути також сплачено податок.

Суми доходу у вигляді додаткового блага відображаються у додатку 4ДФ за відповідний місяць звітного кварталу за ознакою доходу «126». При цьому, у графі 3 та 3а відображається сума доходу із врахуванням натурального коефіцієнту, у графах 4 та 4а – ПДФО утримане із суми з урахуванням натурального коефіцієнту, а у графах 5 та 5а – зазначається сума утриманого ВЗ із доходу без застосування такого натурального коефіцієнту.

Відповідно до положень П(С)БО 16  абсолютно всі витрати відображаються в обліку та включаються до фінрезультату. Тобто витрати, понесені майбутнім роботодавцем на проїзд та проживання особи, яка приїде на співбесіду, також потраплять до витрат такого підприємства.

Зазвичай такі витрати обліковуються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності». З метою оподаткування прибутку фінрезультат на ці суми не коригується, оскільки у пп. 140.5.10 ПКУ є виключення для фізичних осіб, які є платниками податку на доходи фізичних осіб.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Відмітка про перетин кордону під час закордонного відрядження
    Працівник їде у закордонне відрядження. Чи обов’язковим є наявність в паспорті відміток українських прикордонників про перетин кордону, чи достатньо відміток прикордонників країни відрядження для нарахування добових витрат? Як правильно прописати в Положенні про відрядження умови нарахування добових витрат при закордонному відрядженні? Якими законодавчими нормами регулюються такі витрати?
    Сьогодні 12:1320
  • Припинення трудових відносин у зв’язку зі смертю працівника за відсутності родичів
    Працівник не вийшов на роботу, на телефоні дзвінки та повідомлення не відповідав. Оскільки він проживав один, інформація про родичів відсутня, було направлено додому комісію, яка на місці встановила, що працівник помер дома, сусіди викликали поліцію, яка доставила тіло до моргу. Є велика вірогідність, що родичі не знайдуться, тому можуть бути проблеми з отриманням свідоцтва про смерть та похованням. Як у такому випадку припинити трудові відносини з померлим працівником?
    Сьогодні 11:2219
  • Право на дні щорічної відпустки за період відпустки без збереження зарплати до та після 24.12.2023 року
    Чи має працівник право на чергову відпустку за період, коли він перебував у відпустці без збереження зарплати в зв’язку з бойовими діями і періодом окупації?
    21.06.2024731
  • Розрахунковий період для компенсації відпустки при звільненні під час відпустки для догляду за дитиною
    Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, звільняється у червні 2024 р. За 2024 р. має невикористану відпустку 2 к.д. Працівниця працювала у 2023 та у січні 2024 рр., з лютого 2024 р. знову пішла у відпустку для догляду за дитиною до трьох років. Розрахунковий період: червень 2023 – травень 2024 рр. Чи потрібно з розрахункового періоду виключати дні відпустки для догляду за дитиною?
    21.06.2024202
  • Нарахування лікарняних, якщо за останні 12 місяців відпрацьовано тільки 4 місяці
    Чи має право підприємство нарахувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності, виходячи з середньоденного заробітку працівника, якщо згідно з ОК-7 за останні півроку він відпрацював менше 6 місяців (4 місяці), але загальний стаж більше 8 років? Як правильно рахувати?
    21.06.2024350