• Посилання скопійовано

Як оформити працівника водієм автомобіля?

ТОВ надає послуги СТО та планує також надавати послуги з перевезення вантажів. В штаті ТОВ водія немає. Чи можна наказом призначити відповідальним за надання послуг перевезення іншого працівника, який має відповідну категорію водія, і в тому ж наказі встановити розмір доплати такому працівнику у разі здійснення перевезень?

Відповідно до ст. 32 КЗпП у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

На період дії воєнного стану норми ст. 32 КЗпП про двомісячний строк попередження працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.

Працівника слід повідомити про зміну істотних умов праці та її оплати не пізніше, як до запровадження таких умов, тобто мінімум за день до змін. Повідомлення оформляється наказомроботодавця з ознайомленням працівника під підпис.

Відповідно до наведеної умови працівник буде виконувати роботу за іншою професією (посадою) в одного і того ж роботодавця. 

Обмежитися доплатою та внесенням додаткових обов’язків в посадову інструкцію не вийде так як це буде виконання робіт зовсім іншого напрямку, а не забезпечення виконання його прямих обов’язків за основною посадою. 

І тут постає питання: це внутрішнє сумісництво чи суміщення професій?

 

Суміщення професій

Працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд з своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або обов'язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника.

Розміри доплат за суміщення професій (посад) або виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП).

Більш детально про те, як оформити суміщення посад, ми писали тут

 

Внутрішнє сумісництво

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної та творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному чи одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін (ч. 2 ст. 21 КЗпП).

Коли працівник здійснює свою трудову діяльність на тому самому підприємстві – це класифікують як внутрішнє сумісництво, а коли на іншому – як зовнішнє.

У разі внутрішнього сумісництва трудові відносини за основною посадою та за посадою за сумісництвом оформлюють окремо. За кожною посадою визначають тривалість робочого часу, окремий порядок оплати праці, надання відпусток й інші істотні положення договору. Табель обліку використання робочого часу внутрішніх працівників-сумісників ведуть окремо від табеля використання робочого часу за основним місцем роботи.

Сумісництво передбачає виконання роботи у вільний від основної роботи час.

Більш детально про це – туттут і тут.

Звертаємо увагу, що передумовою як для суміщення професій (посад), так і для сумісництва є наявність у штатному розписі вакантної посади. За відсутності вакансії суміщення або сумісництво неможливо.

Таким чином, підприємству необхідно:

  • внести зміни до штатного розпису, додавши вакантну посаду «водій»;
  • ідентифікувати трудові відносини, тобтто оформити суміщення професій чи внутрішнє сумісництво. На нашу думку, тут необхідно орієнтуватися на специфіку поїздок. Якщо поїздки будуть в межах міста, то можна розглянутисуміщення професій, а от якщо це будуть довготривалі поїздки з відрядженням, то у відрядженні працівник виконує обов’язки лише водія і в цьому випадку це вже сумісництво;
  • скласти наказ, визначити порядок оплати праці та повідомити про зміни істотних умов праці працівника.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»