• Посилання скопійовано

Додаткова відпустка на дитину опікуну

Працівницю призначено опікуном неповнолітнього онука (29.09.2009 р.н.). Яка підстава для надання додаткової відпустки на дитину та до якого віку?

Відповідно до ст. 186-1 КЗпП та ст. 19 Закону про відпустки передбачені гарантії, зокрема особам, які взяли дитину до 15 років під опіку. 

Щорічно додаткова оплачувана відпустка опікунам надається тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП). 

Зазначимо, що у період дії воєнного стану не застосовуються норми ст. 78-1 КЗпП згідно із Законом №2136 щодо неврахування святкових і неробочих днів при визначенні тривалості щорічних відпусток. Тобто, святкові та неробочі дні при визначенні тривалості додаткової відпустки не оплачуються та не враховуються у її тривалість (ч. 2 ст. 5 Закону про відпустки).

Отже, жінці, яка працює і взяла опіку над неповнолітнім онуком, надається щорічна  додаткова  оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих  днів, включно з роком в якому дитині виповниться 14 років.  

Проте, ст. 186-1 КЗпП передбачає також надання додаткової відпустки працівниці, як піклувальнику.

Зазначимо, що згідно з ст. 243 СК опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла 14 років, а піклування — над дитиною у віці від 14 до 18 років.

Тобто працівниця, як опікун, має право на додаткову відпустку тільки в поточному 2023 році. Однак з наступного року працівниця матиме право на додаткову відпустку на дитину як піклувальник до досягнення нею 18 років. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»