• Посилання скопійовано

За яким курсом визначати витрати на закордонне відрядження?

Підприємство направило працівника у закордонне відрядження в Молдову. Перед відрядженням на картку працівника перераховані добові у гривнях за курсом НБУ на дату виплати, з розрахунку 40 дол. США за 1 добу. У відрядженні працівник своїми коштами (з банківської карти, в турецькій лірі) оплатив витрати на проживання, хоча інвойс в молдовських леях. За яким курсом складати авансовий звіт і виплачувати заборгованість працівнику?

Чинним законодавством не заборонено видавати аванс на закордонне відрядження у гривнях. Про це ми писали тут.

Якщо аванс видавався у гривнях, то добові та інші витрати, що встановлені в іноземній валюті, розраховуються за офіційним курсом НБУ на дату затвердження авансового звіту. Про це ми писали тут.

Оскільки інвойс в молдовських леях, то визначають за офіційним курсом НБУ щодо молдавського лея.

Відповідно до п. 19 розд. ІІІ Інструкції №59, якщо для остаточного розрахунку за відрядження необхідно виплатити (перерахувати) додаткові кошти, виплата здійснюється в національній валюті України за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день затвердження керівником звіту про використання коштів, виданих на відрядження.

Таким чином, складати авансовий звіт і виплачувати заборгованість працівнику потрібно за офіційним курсом НБУ на дату складання авансового звіту.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»