• Посилання скопійовано

Індексація зарплати, яка прив’язана до курсу іноземної валюти

Чи є можливість не нараховувати індексацію працівникам, якщо їх оклад (тарифна ставка) прив’язаний до курсу долара США?

Гривневий еквівалент валютної зарплати – чи це законно? 

Перш за все, нагадаємо про правомірність прив’язування окладу (тарифної ставки) працівника до курсу гривні до іноземних валют. 

Якщо звернутись до ст. 533 ЦКУ, то за приписами ч. 2 цієї статті, якщо у зобов'язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом. При цьому саме грошове зобов'язання має бути виконане у гривнях.

Таким чином, закон передбачає обов'язковість здійснення платежів на території України в національній валюті, однак не містить заборони на використання в розрахунках розміру грошових зобов'язань іноземної валюти або інших розрахункових величин.

Але ж це цивільне законодавство, а нарахування та виплату зарплату регулює трудове!

Мінсоцполітики в листі від 22.08.2013 р. №923/13/84-13 зазначало, що розміри заробітної плати працівників обумовлюються в колективному (або в трудовому) договорі. При цьому заробітна плата повинна виплачуватися у гривнях. Такий висновок Мінсоцполітики зробило, базуючись на нормах ст. 23 Закону України "Про оплату праці".

Якщо ж в договорі розміри зарплати встановлено в прив'язці до іноземної валюти, а виплата здійснюється у гривні, то, на думку Мінсоцполітики, повинні бути обумовлені вимоги щодо здійснення перерахунку іноземної валюти в гривню відповідно до курсу НБУ, чинного на момент нарахування заробітної плати.

Вважає законним такий варіант оплати праці і ВС. Коментар до відповідної судової справи з аналізом історії цього питання ми наводили тут.

 

Актуальні правила індексації зарплати

У 2023 році зарплата не індексується. Проте, є великі шанси, що у  2024 році обов’язок з індексації зарплати повернеться. Щоправда, Мінекономіки наразі не видало роз’яснень, як це буде відбуватися. Тому ми навели власну точку зору на цю проблему у цій статті. І ще повернемося до цього питання, як тільки з’явиться офіційна інформація. Звісно, роботодавці можуть не чекати, а і самі надіслати звернення до Мінекономіки із проханням надати роз’яснення на питання щодо майбутньої індексації, які їх непокоять. 

В цій статті ми наводили приклад 3,  у якому показували як, на нашу думку, буде виглядати розрахунок індексації у 2024 році. 

Втім, якщо до кінця 2023 року не внесуть зміни до Закону про індексацію, загальний алгоритм нарахування індексації відомий. За ним часто використовується вже застарілий термін «базовий місяць». Він означає місяць, у якому оклад (тарифну ставку) встановили (якщо це нове робоче місце) або підвищили. З нього, точніше, з наступного після нього місяця, власне, і починається розрахунок, треба індексувати зарплату чи ні. 

У випадку, якщо оклад (тарифна ставка) прив’язані до певної суми у іноземній валюті і щомісяця визначається гривневий коефіцієнт, можливі три варіанти. 

Якщо зарплата за окладом (тарифною ставкою) у гривневому еквіваленті не зміниться, то базовий місяць теж не зміниться. 

Якщо зарплата зменшиться у порівнянні із попереднім місяцем, то базовий місяць теж не зміниться.

А от що відбуватиметься у випадку, якщо внаслідок коливань валютних курсів зарплата зросте? Цю проблему ми досліджували в цій статті і в цій консультації. В обох аналітичних матеріалах різні автори доходять до однакового висновку: зростання курсу на дату нарахування зарплати призводить до зростання окладу (ставки), а тому місяць, у якому відбувається таке зростання, стає базовим. Втім, думка Мінекономіки з цього приводу наразі невідома, тож, роботодавець, готуючись до 2024 року, може звернутись до міністерства із цим запитанням. 

Знаючи базовий місяць і гривневу суму зарплати працівника у певному місяці, ви зможете порахувати індексацію його зарплати. Зокрема, вже у січні 2024 року, скориставшись калькулятором індексації на нашому сайті.

 

Чи можна уникнути нарахування індексації у 2024 році і далі? 

Обов’язок індексувати зарплату усіх працівників за основним місцем роботи стосується і тих роботодавців, хто нараховує зарплату, прив’язану до іноземної валюти. 

Єдиний спосіб уникнути нарахування індексації – це регулярне підвищення окладів (тарифних ставок) працівників. Цей варіант ми розглядали у Прикладі 4 в цій статті.

Звісно, що у випадку, коли курс валюти, до якої прив’язаний оклад (тарифна ставка) зростає, то і збільшувати валютний розмір зарплати не потрібно – гривневий еквівалент окладу (тарифної ставки) і так зростатиме. Тож, зміниться і базовий місяць, про що ми розповіли вище. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»