• Посилання скопійовано

У закордонне відрядження на власному авто: що з добовими?

Працівник виїхав у відрядження на власному автомобілі 1 вересня. Наступного дня перетнув кордон з Польщею, що засвідчує штамп в паспорті. З якого дня потрібно нараховувати добові 80 євро для закордонного відрядження: з 1 вересня чи з дня перетину кордону - 2 вересня?

Стаття 121 КЗпП передбачає працівникам, які направляється у відрядження виплату, зокрема, добових за час перебування у відрядженні.

Підпунктом «а» пп. 170.9.1 ПКУ встановлено граничні неоподатковувані норми закордонних добових на кожен день відрядження, в т.ч. закордонного - не вище 80 євро.

Проте, приватне підприємство має право самостійно встановити добові, зафіксувавши своє рішення в Положенні про відрядження. 

Відповідно з пп. «б» пп. 16.2 Інструкції №59 (яка діє лише для бюджетників), якщо відряджений, перебуваючи в дорозі до іноземних держав, або повертаючись з відповідної держави має пересадку на інший транспортний засіб або зупинку в готелі (мотелі іншому житловому приміщенні) на території України, то відшкодування витрат на відрядження за період проїзду територією України здійснюється в порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України.  У разі відсутності такої пересадки (зупинки) добові витрати відшкодовуються за кожний день відрядження, включаючи день вибуття та прибуття, - за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

Зазначимо, що Інструкція № 59 не обов’язкова до виконання роботодавцями, які не фінансуються з бюджету, але нею можна користуватися як рекомендацією, оскільки іншого нормативного документу про відрядження немає.

Отже, виходячи з ситуації, що розглядається і якщо підприємство застосує в цьому випадку норми Інструкції №59, якщо працівник 1 вересня виїхав у закордонне відрядження на власному автомобілі і до перетину кордону з Польщею не робив зупинки в Україні (на ніч в готелі), то добові за цей день йому виплачуються як за відрядження за кордон в сумі 80 євро. У випадку, якщо працівник, виїхавши 1 вересня у закордонне відрядження зупинився в Україні в готелі на ніч, то за цей день добові оплачується в сумі 670,00 грн як за відрядження по Україні, а починаючи з 2 вересня, після перетину кордону з Польщею – добові виплачуються в сумі 80 євро, як за відрядження за кордон.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»