• Посилання скопійовано

Сумісництво в закладі загальної середньої освіти: коли так, а коли - ні?

Директор школи має ставку директора і викладає 4 години на тиждень в даному ЗЗСО. Чи вважати таку роботу сумісництвом? Чи буде вважатися сумісництвом, якщо викладач має 24 години навантаження по одному предмету і його навантажують додатково 8 годинами з іншого предмету?

На сьогодні діє Наказ МОН №102, яким затверджена Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, в якому зазначено про право працівників на ведення викладацької діяльності.

Керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин та тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Листом МОН №1/1274-23 надано роз’яснення, що виконання викладацької чи гурткової роботи в межах, визначених пп. 91 Інструкції №102, дозволено керівним та іншим працівникам закладів освіти у цьому ж закладі освіти в межах свого робочого часу за основною посадою, тому така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом.

З огляду на зазначене, ухвалення постанови КМУ №1306 та розпорядження КМУ №1047-р, відповідно до яких втратили чинність постанова КМУ №245 та наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України №43, не обмежує право на здійснення відповідними працівниками закладів освіти робіт, передбачених пп. 91 Інструкції №102.

Саме поняття «сумісництво» раніше зазначалося в згаданому вище Положенні, що втратило чинність.

Але таке визначення також можна знайти в ст.102-1 КЗпП. Там встановлено, що сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Таким чином, якщо директор в межах свого робочого часу веде викладання предметів, така робота не є сумісництвом.

Щодо викладача, який має 24 години навантаження по одному предмету і його навантажують додатково 8 годинами з іншого предмету.

В абз.4 п. 91 Інструкції №102 встановлено, що інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони по основній роботі отримують повний посадовий оклад (ставку).

Якщо викладацька діяльність здійснюється в межах свого робочого часу за основною посадою, така викладацька чи гурткова робота не є сумісництвом (згідно з листом МОН №1/1274-23).

Крім того, в ст. 24 Закону «Про повну загальну середню освіту» зазначено, що педагогічна діяльність вчителя включає: діяльність у межах його педагогічного навантаження, норма якого на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень.

Пунктом 63 Інструкції №102 встановлено, що навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі. Обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»